Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oudaen: parkaanleg in Breukelen

Tuin Park Landgoed

Zandpad 80
3621NG Breukelen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: middeleeuwen


Beschrijving van Oudaen: parkaanleg

Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG. Hoewel het huis door de eeuwen heen als buitenhuis gebruikt is geweest, heeft het zich niet tot een grootschalige buitenplaats ontwikkeld in de meer gebruikelijke trant met een uitvoerige (sier)tuinaanleg en daaruit voortkomende tuinornamenten en/of -bebouwing. Hiertegenover staat dat daardoor de oorspronkelijke middeleeuwse aanleg in feite nauwelijks gewijzigd is en het complex met zijn bijgebouwen een zeer oorspronkelijke, oude indruk maakt. De dispositie van de gebouwen, hoewel deze later vergroot zijn, is nog dezelfde als die van omstreeks 1300. Tot deze oorspronkelijke opzet hoort ook de oprijlaan en de eveneens later vergrote slotgracht met het eiland. De oprijlaan van het poortgebouw naar de boerderij is in de 17de eeuw uitgebreid met een dwarslaan naar de nieuwe ingang in de zuidvleugel van het hoofdhuis. Uit 18de-eeuwse prenten wordt duidelijk dat er waarschijnlijk een bescheiden formele aanleg of beplanting geweest moet zijn, maar hiervan is niets terug te vinden. Rond het midden van de 19de eeuw is ten noorden van de slotgracht een klein wandelbos in landschappelijke trant aangelegd. Hiermee werd het lanenstelsel uitgebreid met een rondgaande laan met een gebogen verloop. Deze laan loopt rond een klein hol gazon. De slotgracht is toen opnieuw vergroot en verkreeg daardoor het aangezicht van een forse, landschappelijke vijver. Waardering De HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als voorbeeld van een nagenoeg gaaf bewaarde middeleeuwse hoofdstructuur met de kleinschalige 19de-eeuwse landschappelijke aanleg daarin. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526628
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oudaen: parkaanleg in Breukelen

Oudaen

Zandpad 80
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDHUIS. Het hoofdhuis van het complex historische buitenplaats Oudaen, in oorsprong daterend uit de late 13e e..

Oudaen: boerderij

Zandpad 82
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving van onderdeel 6: BOERDERIJ. Op deze plaats stond reeds in de stichtingstijd van Oudaen (ca. 1300) een boerderij. De huidige bo..

Oudaen: zomerhuis

Zandpad 82
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 7: ZOMERHUIS. Het zomerhuis staat naast en ten zuiden van de boerderij. Het dateert van omstreeks 1860, met latere ..

Oudaen: bouwhuis

Zandpad 81
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 5: BOUWHUIS (links). Reeds vanaf de eerste aanleg (ca. 1300) hebben er aan weerszijden van de poort bouwhuizen gesta..

Oudaen: poortgebouw

Zandpad 81
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving van onderdeel 3: POORTGEBOUW. Het poortgebouw dateert van omstreeks 1300. De oorspronkelijke ontsluiting tot het goed bevond z..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oudaen: parkaanleg in Breukelen

Foto's (1)