Tuinsieraden in Breukelen

3621AB Breukelen (gemeente Stichtse Vecht)

Bouwjaar: ca. 1700

Beschrijving van Tuinsieraden

Omschrijving onderdeel 6: (op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 6) TUINSIERADEN behorende tot de buitenplaats Boom en Bosch. Het tuinhek aan de Vecht wordt geflankeerd door een stel zandsteenkleurige tuinvazen op een bijbehorend piedestal. De ornamentele vazen staan op een voet, zijn achthoekig van vorm, waarbij de vier grotere vlakken voorzien zijn van een medaillon en worden bekroond door een bewerkt deksel. De blokvormige piedestals zijn voorzien van paneelvakken en een ornamentele rand met klokjesmotief onder de deklijst. De tuinvazen en piedestals zijn afgebeeld op de gravure van Stoopendaal (1719), op de tekening van J. de Beyer (1750) en op de prenten van P.J. Lutgers (1836 en 1871). Vazen en piedestals dateren van omstreeks 1700. Waardering De TUINSIERADEN behorende tot de buitenplaats Boom en Bosch zijn van algemeen belang: - Vanwege de ouderdom; - Vanwege de geschiedenis van de objecten, die door oude afbeeldingen geillustreerd wordt; - Vanwege de ornamentele waarde; - Vanwege de visueel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)