Boom en Bosch: entreehek met schamppalen in Breukelen

3621AB Breukelen (gemeente Stichtse Vecht)

Bouwjaar: midden 18e eeuw

Beschrijving van Boom en Bosch: entreehek met schamppalen

Omschrijving onderdeel 5: (op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 5) ENTREEHEK met SCHAMPPALEN behorende tot de buitenplaats Boom en Bosch. De toegang tot de buitenplaats wordt gemarkeerd door twee zandsteenkleurige pijlers met rusticamotief, beƫindigd door een fries van acanthusblad en een geprofileerde afdekplaat. Beide pijlers dragen een wapenschild en een deel van de naam Boom en Bosch in zwarte letters. Tussen de pijlers een modern dubbel spijlenhek (voor de bescherming van ondergeschikt belang). Aan de buitenzijde van de pijlers twee ornamentele, smeedijzeren vleugelstukken. Aan de Markt-zijde staat voor de hekpijlers een stel hardstenen schamppalen, samen dragen zij het jaartal 1847. Het hek dateert uit het midden van de 18de eeuw, de schamppalen vermoedelijk uit 1847. Waardering Het ENTREEHEK met SCHAMPPALEN behorende tot de buitenplaats Boom en Bosch is van algemeen belang: - Vanwege de ouderdom; - Vanwege de ornamentele waarde; - Vanwege de kenmerkende ligging binnen de parkaanleg; - Vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)