Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boom en Bosch bouwhuis in Breukelen

Kasteel Buitenplaats

Markt 13
3621AB Breukelen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: eerste helft 18e eeuw


Beschrijving van Boom en Bosch bouwhuis

Omschrijving onderdeel 3: (op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 3) BOUWHUIS behorende tot de buitenplaats Boom en Bosch. Ten noorden van het hoofdgebouw een bouwhuis dat na de restauratie van 1979-81 in gebruik is genomen als kantoorruimte. Het wit gepleisterde gebouw op rechthoekige grondslag bestaat uit twee bouwlagen en een zolder onder een afgeplat schilddak gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. Het pand is rondom op beide verdiepingen voorzien van empirevensters, deels schuivend, deels draaibaar en deels voorzien van persiennes. Voorts diverse eenvoudige toegangsdeuren met bovenlicht en een voormalige dubbele koetsdeur in de voorgevel. Het bouwhuis dateert uit de eerste helft van de 18de eeuw. Waardering Het BOUWHUIS behorende tot de buitenplaats Boom en Bosch is van algemeen belang: - Vanwege de ouderdom; - Vanwege de kenmerkende ligging binnen de parkaanleg; - Vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats; - Als representatief voorbeeld van de restauratiepraktijk uit de jaren '70 en '80 van de 20ste eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526622
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boom en Bosch bouwhuis in Breukelen

Boom en Bosch

Markt 13
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 1: op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 1) HOOFDGEBOUW (Boom en Bosch). Het oorspronkelijke hoofdgebouw is ..

Boom en Bosch: parkaanleg

Markt 13
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 2: op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 2) HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Boom ..

Tuinsieraden

Markt 13
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 6: (op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 6) TUINSIERADEN behorende tot de buitenplaats Boom en Bosch. Het tui..

Boom en Bosch: tuinhek

Markt 13
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 4: (op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 4) TUINHEK behorende tot de buitenplaats Boom en Bosch. In de as van..

Vecht en Dan

Dannegracht 16
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Vecht en Dan, witgepleisterd, landhuis, zadeldak in topgevels eindigend, rechte kroonlijst, houten koepeltje met riet gedekt, 18e eeuw.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)