Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boom en Bosch: parkaanleg in Breukelen

Tuin Park Landgoed

Markt 13
3621AB Breukelen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: eerste helft 19e eeuw en later


Beschrijving van Boom en Bosch: parkaanleg

Omschrijving onderdeel 2: op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 2) HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Boom en Bosch. De historische tuin- en parkaanleg in landschappelijke stijl is thans beperkt tot de ruimte ten westen van het hoofdgebouw. De ruimte ten oosten van het huis kende oorspronkelijk eveneens een landschappelijke aanleg. Dit deel van het park kreeg na de restauratie en uitbreiding van het hoofdgebouw (jaren '80 van de 20ste eeuw) echter een nieuwe inrichting in een historiserende formele stijl naar een ontwerp van de firma Copijn. Het landschappelijke park wordt gekenmerkt door een enigszins glooiende, grote open ruimte begroeid met gras en omzoomd door hoog geboomte. Langs de zuidoostelijke strook van het terrein vormt deze gesloten groene wand de begrenzing van een daar achter gelegen klein wandelbos, met door eiken begeleide paden. Tussen de bomen ligt enigszins verhoogd een muziektent. Centraal in de open ruimte een boom- en heestergroep met gevarieerde samenstelling. Langs de wandelingen die om en over deze open ruimte voeren enkele monumentale solitairen (linde, beuk, exoten) en boomgroepen. Ter weerszijden van het toegangshek een monumentale kastanje (links) en een monumentale linde (rechts). In het zuidwesten wordt het park visueel begrensd door een landschappelijk vergraven sloot. Aan de overzijde van de sloot een groep oude beuken en een monumentale plataan en kastanje. Er zijn diverse zichtlijnen vanuit het huis in het park en vice versa. De ouderdom van de houtopstand gaat ten dele terug tot de tijd van de aanleg van het park, vermoedelijk de eerste helft van de 19de eeuw. Enkele bomen zijn mogelijk nog ouder. Ten oosten van het huis staat aan de Vecht een tuinhek geflankeerd door een stel vazen op piedestals, welke reeds op 18de- en 19de- eeuwse prenten staan afgebeeld. De oprijlaan alsmede het voorplein en de verkeersruimtes tussen hoofdgebouw en koetshuis zijn geasfalteerd. Waardering De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Boom en Bosch is van algemeen belang: - Vanwege de ontwikkelingsgeschiedenis; - Vanwege de ouderdom van de houtopstand, die deels teruggaat tot de tijd van de aanleg (eerste helft 19de eeuw); - Als representatief en vrij gaaf bewaard voorbeeld van een landschappelijk park uit de eerste helft van de 19de eeuw. - Vanwege de visueel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats; - Als representatief voorbeeld van een historiserende tuinrestauratie uit de jaren '80 van de 20ste eeuw; - Vanwege de beeldbepalende, landschappelijke, cultuurhistorische en recreatieve waarde van het park aan de rand van de dorpskern van Breukelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526620
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boom en Bosch: parkaanleg in Breukelen

Boom en Bosch

Markt 13
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 1: op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 1) HOOFDGEBOUW (Boom en Bosch). Het oorspronkelijke hoofdgebouw is ..

Boom en Bosch bouwhuis

Markt 13
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 3: (op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 3) BOUWHUIS behorende tot de buitenplaats Boom en Bosch. Ten noorden ..

Tuinsieraden

Markt 13
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 6: (op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 6) TUINSIERADEN behorende tot de buitenplaats Boom en Bosch. Het tui..

Boom en Bosch: tuinhek

Markt 13
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 4: (op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 4) TUINHEK behorende tot de buitenplaats Boom en Bosch. In de as van..

Boom en Bosch: entreehek met schamppalen

Markt 13
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 5: (op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 5) ENTREEHEK met SCHAMPPALEN behorende tot de buitenplaats Boom en Bo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boom en Bosch: parkaanleg in Breukelen

Foto's (1)