Boom en Bosch in Breukelen

3621AB Breukelen (gemeente Stichtse Vecht)

Bouwjaar: laatste kwart 17e eeuw

Beschrijving van Boom en Bosch

Omschrijving onderdeel 1: op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 1) HOOFDGEBOUW (Boom en Bosch). Het oorspronkelijke hoofdgebouw is een blokvormig huis in Hollands-classicistische stijl, gebouwd in het laatste kwart van de 17de eeuw. Het is opgetrokken uit rode baksteen en bestaat uit twee bouwlagen en een zolder onder een met gesmoorde, Hollandse pannen gedekt, afgeplat schilddak (oorspronkelijk een omlopend schilddak met twee zakgoten). Op de nokeinden schoorstenen. De symmetrische voor- en achtergevel zijn vijf traveeën breed en voorzien van empire-schuifvensters; ter hoogte van de kap een centrale dakkapel met wangen, fronton en dubbel meerruitsvenster. De kapel aan de Vechtzijde is voorzien van een hijsbalk. Zowel de voor- als de achtergevel hebben een representatief aanzien met een decoratieve, centrale ingangspartij bestaande uit een dubbele glazen toegangsdeur met roedenverdeling en halfrond, ornamenteel bovenlicht, opgenomen in een zandstenen omlijsting; op de verdieping een balkon met smeedijzeren, ornamentele balustrade, toegankelijk via een dubbele deur met empire-roedenverdeling gevat in een eenvoudige zandstenen omlijsting. De gevels worden beëindigd door een hoofdgestel met tandlijst. Ter weerszijden van het hoofdgebouw zijn in de jaren '80 van de 20ste eeuw twee vleugels in historiserende stijl opgetrokken. Als uitgangspunt voor deze ingrijpende uitbreiding diende een prent van Lutgers uit 1836. De zijvleugels zijn van gelijke hoogte als het hoofdgebouw, opgetrokken uit rode baksteen en bestaan uit twee bouwlagen en een zolder onder een schilddak met gesmoorde Hollandse pannen. De gevels zijn voorzien van schuifvensters met empire-roedenverdeling. De vensters en deuren aan de voorzijde en in de rechter zijgevel zijn voorzien van persiennes. Veel oorspronkelijke interieuronderdelen werden tijdens de ingrijpende restauratie (1983-1984) door J. B. van Asbeck vervangen door identieke nieuwe elementen. De oorspronkelijke plattegrond en indeling van het 17de- eeuwse deel van het gebouw hebben behoudens het invoegen van een nieuw trappenhuis en een lift, geen grote wijzigingen ondergaan. Historische afwerkingen worden onder meer aangetroffen in de gangen (ritmische stucdecoratie van geometrische motieven en een marmeren vloer), in de secretariskamer (betimmering en van elders afkomstige marmeren schouw) en in de burgemeesterskamer (betimmering, balkenplafond, en marmeren schouw met bijbehorende spiegel in Lodewijk XV stijl). Waardering HOOFDGEBOUW (Boom en Bosch) is van algemeen belang: - Vanwege de ouderdom; - Vanwege de ontwikkelingsgeschiedenis; - Als representatief en redelijk gaaf bewaard voorbeeld van een voornaam buitenverblijf aan de Vecht uit ca. 1675; - Vanwege de kenmerkende ligging binnen de parkaanleg; - Vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats; - Als beeldbepalend architectonisch element met bijzondere cultuurhistorische waarde aan de Vecht; - Als representatief voorbeeld van de restauratiepraktijk uit de jaren '70 en '80 van de 20ste eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)