Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkel-woonhuis in Oisterwijk

Gebouw

De Lind 75
5061HV Oisterwijk
Noord Brabant

Bouwjaar: eerste helft 18e eeuw


Beschrijving van Winkel-woonhuis

Inleiding WINKEL-WOONHUIS, opgetrokken in ambachtelijk-traditionele bouwtrant, daterend uit de eerste helft van de 18de eeuw, mogelijk ouder. Prominent gelegen aan het langgerekte dorpsplein De Lind, in het beschermde dorpsgezicht Oisterwijk. Voor de hoofdingang een hardstenen stoep met twee stoeppalen. Omschrijving Tweelaags gepleisterd pand onder schilddak met merendeels gesmoorde Hollandse pannen dat aan de achterzijde lager aanzet. Een gemetselde schoorsteen staat rechts op de nok. De witgeschilderde vijf-assige voorgevel heeft een geschilderde plint. De hoofdingang met paneeldeur is voorzien van een monumentale houten omlijsting met gecanneleerde pilasters op hardstenen neuten en een geprofileerde kroonlijst. Het bovenkalf is met eierlijst en parelsnoer uitgevoerd. Aan weerszijden twee vensters met zes-ruits schuiframen, aan de rechterzijde (winkel sinds 1925) vereenvoudigd, links nog met wisseldorpelklosjes en dubbele luiken. Op de verdieping vijf vier-ruits schuiframen. De linker zijgevel is aangebouwd, de rechter is geheel blind en wit geschilderd. Staafankers. Tegen de rechter zijgevel een poortvormige doorgang met korfboog onder ezelsrugafdekking, eveneens gepleisterd. De kozijnen, ramen en kroonlijst zijn wit, de paneeldeur en luiken standgroen. De oorspronkelijke indeling is nagenoeg bewaard gebleven. Een lange gang met witte en zwarte vloertegels uit marmer en Naamse steen deelt het huis in twee├źn. Rechts bevindt zich sinds 1925 de winkelruimte, links de woning. Oude paneeldeuren. Waardering Het winkel-woonhuis uit de eerste helft van de 18de eeuw, mogelijk ouder, is van algemeen belang. Het object vertegenwoordigt cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een voornaam historisch woonhuis in een verstedelijkte dorpskern. Het object vertegenwoordigt architectuurhistorische waarde op basis van de uitwendige verschijningsvorm, de nagenoeg bewaard gebleven oorspronkelijke indeling en het materiaalgebruik. Het object bezit binnen de grens van het beschermde dorpsgezicht ensemblewaarde en geldt als straatbeeldbepalend. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526617
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkel-woonhuis in Oisterwijk

Gepleisterd pand. Het huis bestaat uit een middengedeelte met twee verdiepingen en schilddak, geflankeerd door lage zijvleugels van latere datum, waar ..

De Lind 54
Oisterwijk
Gepleisterd pand, derde kwart 19e eeuw. Het huis bestaat uit een middengedeelte met twee verdiepingen en schilddak, geflankeerd door lage zi..

Complex De Lind

-
Oisterwijk
Inleiding. De VIJVER is aangelegd in 1930 en vertoont in het metselwerk en de terrassen Traditioneel-Ambachtelijke vormen. Omschrijving. ..

Kerk van H. Joannes van Oisterwijk

De Lind 50
Oisterwijk
Inleiding. R.K. KERK van de H. Joannes van Oisterwijk, gebouwd in 1927-1928 in Expressionistische bouwstijl naar plannen van H.W. Valk en i..

Geheel vrijstaande gemeentehuis

De Lind 56
Oisterwijk
Inleiding. Het geheel vrijstaande GEMEENTEHUIS, een ontwerp in Neo-Renaissance stijl van architect L.W. Schoonenberg, is centraal gelegen i..

Muziektent

-
Oisterwijk
Inleiding. De MUZIEKTENT werd gebouwd in 1929, ter vervanging van een oudere kiosk en toont een Traditioneel-Ambachtelijke vormentaal. Om..

Kaart & Routeplanner

Route naar Winkel-woonhuis in Oisterwijk

Foto's (1)