Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Wijlre: stuw in Wijlre

Tuin Park Landgoed

Kasteel Wijlreweg 1
6321PP Wijlre (gemeente Gulpen Wittem)
Limburg

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Kasteel Wijlre: stuw

Omschrijving onderdeel 6 STUW, 19de eeuw of ouder; evenwijdig naast de oprit aan de westzijde ligt een eenvoudige sluis met stuw waarvan de grachtwanden in mergel zijn uitgevoerd; dit systeem regelt de waterinlaat vanuit de Onderzied via de buitengracht in de binnengracht. Over de sluis ligt een houten brugdek om toegang te verschaffen tot de westelijke nieuwe siertuin; de brug heeft smeedijzeren leuningen, XXa. De mergelstenen grachtwanden sluiten op het bruglichaam aan. De STUW is van algemeen cultuurhistorisch belang vanwege - de ouderdom; - als historisch en functioneel onderdeel van de waterhuishouding van de historische buitenplaats; - vanwege de industrieel-archeologische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526604
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Wijlre: stuw in Wijlre

Kasteel Wijlre: poort en hekken

Kasteel Wijlreweg 1
Wijlre (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving onderdeel 4 POORT EN HEKKEN. Het ensemble van poorten en hekken bestaat uit: a. toegangspoort en ijzeren hekwerk b. inrijhek ..

Kasteel Wijlre: brug

Kasteel Wijlreweg 1
Wijlre (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving onderdeel 5 BRUG. 18de-eeuwse toegangsbrug over binnengracht; vier togen (één toog nabij de binnenplaats is dichtgezet); da..

Kasteel Wijlre

Kasteel Wijlreweg 1
Wijlre (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving onderdeel 1 KASTEEL. Midden 17de-eeuws kasteel op rechthoekige grondslag, van baksteen met mergelbanden; boven een hoog onder..

Kasteel Wijlre: trap

Kasteel Wijlreweg 1
Wijlre (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving onderdeel 7 TRAP, XXa; als architectonisch "antwoord" op de monumentale terassen aan de westvleugel van het kasteel, ligt aan..

Kasteel Wijlre: bijgebouwen

Kasteel Wijlreweg 1
Wijlre (Gemeente Gulpen Wittem)
Omschrijving onderdeel 3 BIJGEBOUWEN, XVIII; dienstwoningen, koetsruimte en stallen op U-plattegrond, symmetrisch tegenover het kasteel; b..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kasteel Wijlre: stuw in Wijlre

Foto's (1)