Kasteel Wijlre: bijgebouwen in Wijlre

Kasteel Wijlreweg 1
6321PP Wijlre (gemeente Gulpen Wittem)

Beschrijving van Kasteel Wijlre: bijgebouwen

Omschrijving onderdeel 3 BIJGEBOUWEN, XVIII; dienstwoningen, koetsruimte en stallen op U-plattegrond, symmetrisch tegenover het kasteel; baksteen en mergel onder met leien gedekte uitzwenkende mansardekap; één bouwlaag; vensters, poorten en deuren (deels) met hardstenen omlijsting, de buitendeur aan de zijde van de gracht heeft vijf traptreden; venster met houten latei. De zuidpoot van het gebouw sluit via een toegangspoort en een ijzeren hek (zie complexonderdeel 4) aan op het kasteel, de noordvleugel via een lage muur en een kapelletje. Dit kapelletje in mergel heeft een topgeveltje in klokvorm, waarin een Mariabeeldje. De inrichting van de binnenplaats is modern; alleen het smalle rechthoekige bassin met rand van mergelsteen (bovenzijde met halfrond profiel) is van oudere datum (XXa?); de korte zijden hebben een halfronde beëindiging. Inwendig o.m. in de zuidvleugel een keukenschouw met natuurstenen wangen en eiken kroonlijst. Waardering BIJGEBOUWEN zijn van algemeen cultuurhistorisch belang vanwege - de ouderdom; - de doelmatige historische architectonische vormgeving; - als functioneel en historisch onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)