Kasteel Heijen: hoofdgebouw met bijgebouwen, poort en tuinmuur in Heijen

Hoofdstraat 42
6598AE Heijen (gemeente Gennep)

Bouwjaar: 16e/17e eeuw

Beschrijving van Kasteel Heijen: hoofdgebouw met bijgebouwen, poort en tuinmuur

Omschrijving onderdeel 1: Onderkelderd HOOFDGEBOUW met bijgebouwen, poort en tuinmuur. Haakvormig hoofdgebouw: hoofdvleugel met zadeldak (grijze leien) tussen twee topgevels, waarvan een met trappen en een met gezwenkte contour en pinakels, en twee zijwaartse uitbouwen aan de kant van de binnenplaats, respectievelijk met een gezwenkte gevel en een klokgevel; meerruits vensters. Inwendig o.m. kelder met ribloze kruisgewelven en natuurstenen middenzuilen, verschillende haardpartijen, eikenhouten vloeren en deuren, historische kapconstructie. Smallere vleugel haaks op hoofdvleugel (rode oud-Hollandse pannen) met vierkante poorttoren in het midden (rode leien), XVI-midden XVII, meerruitsvensters. Om de binnenplaats verder een op het hoofdgebouw aansluitend bijgebouw, twee schuren (rode pannen) waartussen de zuidpoort (vroeger de toegang tot het complex) en een tuinmuur die de moestuin scheidt van de binnenplaats; XVIII en later. Binnenplaats met grind. Waardering Het onderkelderde HOOFDGEBOUW met bijgebouwen, poort en tuinmuur vertegenwoordigt het algemeen belang wegens: - de ouderdom; - de mogelijkheid van archeologische waarden; - de bouwhistorische waarden; - de aanwezige interieurwaarden; - de karakteristieke historische architectuur; - de markante ongestoorde landschappelijke situering; - de historische belevings- en ervaringswaarden die uit het hoofdgebouw c.a. voortvloeien. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)