Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Well: Ruïne in Well L

Kasteel Buitenplaats

Kasteellaan 20
5855AE Well L (gemeente Bergen)
Limburg

Bouwjaar: 1375-1425


Beschrijving van Kasteel Well: Ruïne

Omschrijving onderdeel 7: RUINE. Achter het hoofdgebouw, op de westhoek tussen de binnen- en buitengracht staat een vrijstaande ruïne van een oorspronkelijk ronde bakstenen torenmolen uit het einde van de 14de of begin 15de eeuw. De bakstenen toren in Vlaams verband gemetseld heeft een diameter van 7.90m en muren van 1.50m dikte in de kelder. In het muurwerk vele nissen met spie- en schietgaten. In de overkoepelde benedenruimte bevindt zich een put met aan de rand de toegang tot de put door een zeven meter lange, gebogen tunnel. Waardering De RUINE is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de archeologische waarde; - als restant van de versterkte burcht; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de historische buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526589
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Well: Ruïne in Well L

Kasteel Well: historische Tuin- en parkaanleg

Kasteellaan 20
Well L (Gemeente Bergen)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Dubbel omgracht terrein (totale oppervlak 250 bij 200 meter) bestaande uit twee..

Kasteel Well: Brug

Kasteellaan 20
Well L (Gemeente Bergen)
Omschrijving onderdeel 8: BRUG. Over de zuidgracht tussen de huisplaats en de gaarde ligt een vlakke, iets boven het waterpeil uitstekende..

Kasteel Well: bakstenen brug

Kasteellaan 20
Well L (Gemeente Bergen)
Omschrijving onderdeel 3: BRUG. De toegang tot de hoofdburcht wordt verleend door een 17de-eeuwse bakstenen brug, die in de 19de eeuw vern..

Kasteel Well: voorburcht met dienstvleugels en torens

Kasteellaan 20
Well L (Gemeente Bergen)
Omschrijving onderdeel 4: VOORBURCHT MET DIENSTVLEUGELS EN TORENS. De bebouwing op de voorburcht dateert grotendeels uit de 17de eeuw en b..

Kasteel Well: hoofdgebouw

Kasteellaan 20
Well L (Gemeente Bergen)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Kasteel Well). Door een ruime gracht omgeven en op een nagenoeg vierkante plattegrond opgetrokken b..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kasteel Well: Ruïne in Well L

Foto's (5)