Kasteel Well: toegangsbrug in Well L

Kasteellaan 20
5855AE Well L (gemeente Bergen)

Beschrijving van Kasteel Well: toegangsbrug

Omschrijving onderdeel 6: TOEGANGSBRUG met INRIJHEK. De toegang tot de voorburcht wordt verleend door een bakstenen BRUG uit 1756 (zie jaartal in sluitsteen). De brug heeft drie bogen tussen pilasters en een balustrade met open (spitsboogvormig) metselwerk; aan de wegzijde is een deel halfrond uitgebouwd (draairuimte) met gebogen keermuren onder een rollaag, aan de zijde van de voorburcht een klapgedeelte (thans een vast brugdeel). Het hek bestaat uit vier forse bakstenen PIJLERS met rechthoekige spaarvelden in de schacht, beƫindigd door een hardstenen dekplaat en bekroond door een lantaarn. Ter weerszijden van de toegangsbrug staan twee markante bomen (aan de kant van de Kasteellaan). Waardering De TOEGANGSBRUG met INRIJHEK is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de vormgeving van de brug; - vanwege de markering van de toegang tot de historische buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)