Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Well: Tiendschuur in Well L

Kasteel Buitenplaats

Kasteellaan 20
5855AE Well L (gemeente Bergen)
Limburg

Bouwjaar: 1609


Beschrijving van Kasteel Well: Tiendschuur

Omschrijving onderdeel 5: TIENDSCHUUR. Op de noordhoek van de voorburcht staat een grote bakstenen schuur uit 1609, gemetseld in kruisverband. Herbouw gevel in 1972. De topgevel aan de achterzijde van de tiendschuur heeft vlechtingen en negen onregelmatig in de gevel geplaatste vensteropeningen met rondboog, waarvan er één is geblindeerd. De op rechthoekige grondslag opgetrokken schuur van één bouwlaag en een kapverdieping onder een pannen zadeldak heeft aan de voorzijde een topgevel versierd met muizentandlijsten en aan de zijkanten voorzien van boog en S-vormige rondingen; de achterzijde heeft een rechtkantige topgevel. De kopse voorgevel heeft links een poortdeur en oorspronkelijk, blijkens een segmentboog, nog een poortdeur in het midden. Gaaf bewaarde eikenhouten kap (ankerbalkgebint). Tussen tiendschuur en voorburcht staan twee afsluitmuren, waarvan één met hekpijlers. Waardering De TIENDSCHUUR met twee afsluitmuren waarvan één met hekpijlers vertegenwoordigen het algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de beeldbepalende ligging op de voorburcht; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de burcht; - vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de overige onderdelen van de historische buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526587
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Well: Tiendschuur in Well L

Kasteel Well: hoofdgebouw

Kasteellaan 20
Well L (Gemeente Bergen)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Kasteel Well). Door een ruime gracht omgeven en op een nagenoeg vierkante plattegrond opgetrokken b..

Kasteel Well: toegangsbrug

Kasteellaan 20
Well L (Gemeente Bergen)
Omschrijving onderdeel 6: TOEGANGSBRUG met INRIJHEK. De toegang tot de voorburcht wordt verleend door een bakstenen BRUG uit 1756 (zie jaa..

Kasteel Well: voorburcht met dienstvleugels en torens

Kasteellaan 20
Well L (Gemeente Bergen)
Omschrijving onderdeel 4: VOORBURCHT MET DIENSTVLEUGELS EN TORENS. De bebouwing op de voorburcht dateert grotendeels uit de 17de eeuw en b..

Kasteel Well: bakstenen brug

Kasteellaan 20
Well L (Gemeente Bergen)
Omschrijving onderdeel 3: BRUG. De toegang tot de hoofdburcht wordt verleend door een 17de-eeuwse bakstenen brug, die in de 19de eeuw vern..

Kasteel Well: historische Tuin- en parkaanleg

Kasteellaan 20
Well L (Gemeente Bergen)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Dubbel omgracht terrein (totale oppervlak 250 bij 200 meter) bestaande uit twee..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kasteel Well: Tiendschuur in Well L

Foto's (1)