Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Well: voorburcht met dienstvleugels en torens in Well L

Kasteel Buitenplaats

Kasteellaan 20
5855AE Well L (gemeente Bergen)
Limburg

Bouwjaar: 17e eeuw


Beschrijving van Kasteel Well: voorburcht met dienstvleugels en torens

Omschrijving onderdeel 4: VOORBURCHT MET DIENSTVLEUGELS EN TORENS. De bebouwing op de voorburcht dateert grotendeels uit de 17de eeuw en bestaat uit drie vleugels met de open zijde naar de hoofdburcht gekeerd, waarin woon- en bergruimten en stallen zijn ondergebracht. De vleugels zijn opgebouwd uit twee bouwlagen onder met leien gedekte zadeldaken, meerruits vensters. Centraal in de langgerekte voorvleugel (zuidoost) bevindt zich de poort die toegang geeft tot het voorhof. De doorgang wordt geaccentueerd door een boven de daklijst uitstekend top- of klokgeveltje met in- en uitzwenkende zijkanten, gemetselde pinakels, versierd met muizentandlijsten. Houten poortdeuren met dubbele rabatdelen en zwaar ijzeren beslag. Links daarvan vier vensterassen (twee boven elkaar geplaatste vensters en een dakkapel) met uiterst links een segmentvormige poort; rechts drie vensterassen met op de oosthoek een ronde toren. Deze bakstenen toren is gemetseld in onregelmatig staand verband, dateert uit de 15de eeuw met in het muurwerk verschillende later uitgebroken vensters en wordt gedekt door een helmvormige leien spits. De zuidwestvleugel heeft aan de binnenplaatszijde een open zuilenarcade gevormd door vier hardstenen Toscaanse zuilen die een hoofdgestel dragen, daarboven een verdieping met kloostervensters en centraal een dakkapel met hooiluik bekroond door een schelpmotief en onder een overstekend kapje. Noordoostvleugel met dakkapel/luik aan de zijde van de binnenhof. In de noordoostvleugel was oorspronkelijk een (laat-middeleeuwse) brouwerij ondergebracht met ten dele overwelfde ruimten en een rechtkantige topgevel aan de noordzijde. Aansluitend op de noordhoek staat een zware 15de-eeuwse toren, de benedenruimte met koepelgewelf. De bakstenen toren is gemetseld in onregelmatig staand verband, heeft een uitkragend bovendeel op een spitsboogfries en wordt gedekt door een overstekend, gezwenkt koepeldak met lantaarn; koepeldak gedekt met leien. In het muurwerk een spiegat en een in een hardstenen blok uitgespaarde schietspleet. Inwendig zijn o.m. van belang troggewelven, spantconstructies, straalgewelf met een schouwpartij en nis (in hoektoren aan de zijde van het hoofdgebouw, op de tweede verdieping) waarin tevens een dubbele torenwand met smalle trapopgang naar de torenkamer op de derde laag. Waardering De VOORBURCHT MET DIENSTVLEUGELS EN TORENS is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als onderdeel van een gaaf bewaard kasteelcomplex met hoofd- en voorburcht in een dubbele omgrachting; - als functioneel onderdeel met brouwerij en stallen; - vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de overige onderdelen van de historische buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526586
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Well: voorburcht met dienstvleugels en torens in Well L

Kasteel Well: hoofdgebouw

Kasteellaan 20
Well L (Gemeente Bergen)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Kasteel Well). Door een ruime gracht omgeven en op een nagenoeg vierkante plattegrond opgetrokken b..

Kasteel Well: bakstenen brug

Kasteellaan 20
Well L (Gemeente Bergen)
Omschrijving onderdeel 3: BRUG. De toegang tot de hoofdburcht wordt verleend door een 17de-eeuwse bakstenen brug, die in de 19de eeuw vern..

Kasteel Well: Tiendschuur

Kasteellaan 20
Well L (Gemeente Bergen)
Omschrijving onderdeel 5: TIENDSCHUUR. Op de noordhoek van de voorburcht staat een grote bakstenen schuur uit 1609, gemetseld in kruisverb..

Kasteel Well: historische Tuin- en parkaanleg

Kasteellaan 20
Well L (Gemeente Bergen)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Dubbel omgracht terrein (totale oppervlak 250 bij 200 meter) bestaande uit twee..

Kasteel Well: toegangsbrug

Kasteellaan 20
Well L (Gemeente Bergen)
Omschrijving onderdeel 6: TOEGANGSBRUG met INRIJHEK. De toegang tot de voorburcht wordt verleend door een bakstenen BRUG uit 1756 (zie jaa..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kasteel Well: voorburcht met dienstvleugels en torens in Well L

Foto's (1)