Peilschaalhuisje in Schoonhoven

Lekdijk ongenummerd/TO de splitsing met de Tiendweg
2870AA Schoonhoven

Beschrijving van Peilschaalhuisje

Inleiding Behorend tot een complex een PEILSCHAALHUISJE gebouwd in 1896 in Traditioneel Ambachtelijke stijl, gelegen aan de Lekdijk buiten de bebouwde kom van Schoonhoven. Het pandje maakt deel uit van een groter complex dat bestaat uit twee peilschaalhuisjes en 10 dijkpalen langs de Lekdijk in de gemeenten Schoonhoven en Lopik. Omschrijving Vanaf een rechthoekige plattegrond opgetrokken laag gebouwtje in rode baksteen. De kopse, noordelijke gevel is deels opgenomen in de dijk. Tegen de zuidelijke gevel zijn muurankers bevestigd. In het houten schilddak met roeven is een luik geplaatst om de metingen te kunnen verrichten. Het inwendige bevat een peilschaal Waardering Het peilschaalhuisje is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde - als zeldzaam typologisch voorbeeld. Het peilschaalhuisje is gaaf in hoofdvorm en materiaalgebruik. - vanwege de waterstaatkundige betekenis. - vanwege de ensemblewaarde in combinatie met de dijkpaal en als onderdeel van het complex van dijkpalen en magazijnen langs de Lekdijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)