Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Goudsmederij in Schoonhoven

Nijverheid Industrie

Oude Haven 28
2871DJ Schoonhoven
Zuid Holland

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Goudsmederij

Inleiding Voormalige GOUDSMEDERIJ uit de negentiende eeuw. Het pand heeft waarschijnlijk een zeventiende eeuwse kern. Het maakt onderdeel uit van de gesloten gevelwand aan de Oude Haven in het historische centrum van Schoonhoven dat als beschermd stadsgezicht is geregistreerd. Omschrijving Het pand heeft twee bouwlagen met zolder onder dwarskap met voorschild. De voorgevel is gepleisterd en heeft een gestucte plint. Uiterst links de voordeur met ongelijk verdeeld negenruits bovenlicht. Gemetselde drempel. Naast de voordeur drie zesruitsschuiframen geplaatst binnen één kozijn. Op de verdieping drie zesruitsschuiframen van een groter formaat. Het pand heeft een houten daklijst op geprofileerde klossen. Midden in de dakkap een daklicht dat het atelier verlicht. In de achtergevel hebben beide bouwlagen drie zesruitschuiframen. Waardering De voormalige goudsmederij is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde - als representatief voorbeeld van een voormalige edelsmederij uit de 19de eeuw; een voor Schoonhoven kenmerkende industrietak met een grote sociaal-economische betekenis. - als typologisch voorbeeld van een voormalige eenvoudige zilver/goudsmederij. De bouwkundige onderdelen zijn gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. -vanwege de stedebouwkundige waarde als onderdeel van de gesloten gevelwand aan de Oude Haven en vanwege de beeldbepalende ligging in het historische centrum van Schoonhoven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526575
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Goudsmederij in Schoonhoven

Pand met gepleisterde gevel, onder rechte kroonlijst. Schilddak

Oude Haven 32
Schoonhoven
PAND, waarschijnlijk 17e eeuws, met gepleisterde gevel, onder rechte kroonlijst. Schilddak.

Pand met schilddak en rechte kroonlijst uit de 19e eeuw

Oude Haven 30
Schoonhoven
Pand uit de 17e eeuw met schilddak en rechte kroonlijst uit de 19e eeuw. Vensters met zes- en vierruitsschuiframen.

Pand met op eigen gelegenheid herstelde gevel met ingezwenkte zijkanten

Oude Haven 22
Schoonhoven
Pand met op eigen gelegenheid herstelde gevel met ingezwenkte zijkanten. Het huis dateert blijkens moderne ankers uit 1627.

Groot dwarshuis met zadeldak en gepleisterde lijstgevel. Het achterhuis staat haaks op het voorhuis en heeft een gepleisterde puntgevel. Vormt een geh ..

Oude Haven 17
Schoonhoven
Groot, waarschijnlijk 17e eeuws dwarshuis, met zadeldak en gepleisterde lijstgevel. Het achterhuis staat haaks op het voorhuis en heeft een ..

Pand met gave lijstgevel

Oude Haven 20
Schoonhoven
Pand met gave lijstgevel, omstreeks 1840. Vensters , waarin schuiframen met gegroefde middenstijlen.

Kaart & Routeplanner

Route naar Goudsmederij in Schoonhoven

Foto's (1)