Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zilversmederij in Schoonhoven

Nijverheid Industrie

Korte Weistraat 12
2871BP Schoonhoven
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1900


Beschrijving van Zilversmederij

Inleiding Voormalige ZILVERSMEDERIJ gebouwd rond 1900 in Traditioneel Ambachtelijke stijl. Het pand ligt in het historische centrum van Schoonhoven en staat met de nok haaks op de weg. Omschrijving Tweelaags hoog opgetrokken pand in rode baksteen (kruisverband) onder een met gesmoorde kruispannen gedekte mansardekap. De kopse gevel aan de straatzijde (oost) is een gebroken tuitgevel met dubbele, uitgemetselde schouderstukken. Links in de gevel een deur onder een tweelicht bovenlicht. Tussen beide bouwlagen is een gepleisterde naamplaat aangebracht met daarop de tekst: " Gebr. Seton in Zilverwerken". Daaronder zijn sierankers bevestigd. Ter plaatse van de zolderverdieping bevindt zich een luik onder een drieruits bovenlicht met daarboven een hijsbalk. In de noordelijke zijgevel zijn op de begane grond en de verdieping grote vensterpartijen geplaatst die bestaan uit zes gekoppelde vensters met drieruits bovenlichten. In vier van de vensters op de begane grond is nog de negenruits roedenverdeling aanwezig. Tussen de beide bouwlagen zijn sierankers bevestigd. De kopse gevel aan de noordelijke kant van het pand heeft op de verdieping een venster en een deur onder een bovenlicht. Ter plaatse van de zolder is een venster geplaatst. De zuidelijke zijgevel is blind. Waardering Voormalige zilversmederij van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde - als voorbeeld van een zilversmederij uit het begin van de 20ste-eeuw met een herinneringswaarde aan de industrialisatie van de zilverindustrie; een industrietak met een voor Schoonhoven grote sociaal-economische betekenis. - als voorbeeld van een herkenbaar type van een vroeg 20ste-eeuwse zilverwerkplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526573
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zilversmederij in Schoonhoven

Herenhuis ter breedte van drie vensterassen met lijstgevel

Haven 65
Schoonhoven
Herenhuis ter breedte van drie vensterassen met lijstgevel uit omstreeks 1800. Kroonlijst met vier gesneden consoles; hardstenen plint.

Pand met renaissance trapgevel, versierd met natuurstenen banden, blokken en geprofileerde waterlijsten en bekroond door een topfronton

Lopikerstraat 13
Schoonhoven
Pand met renaissance trapgevel, versierd met natuurstenen banden, blokken en geprofileerde waterlijsten en bekroond door een topfronton. Car..

Pand, waarvan de gevel een top met in- en uitzwenkende contouren heeft

Haven 73
Schoonhoven
Pand, waarvan de gevel een top met in- en uitzwenkende contouren heeft, in de huidige vorm eerste helft 19e eeuw. In de verdiepingsvensters ..

Woonhuis

Haven 61
Schoonhoven
Inleiding WOONHUIS gebouwd in 1890 in Neo-Renaissancestijl met elementen uit de 17e eeuwse Hollandse Renaissance. Het pand werd gebouwd in ..

Pand met ingezwenkte en gepleisterde gevel

Lopikerstraat 15
Schoonhoven
Pand met ingezwenkte en gepleisterde gevel, 18e eeuw?

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)