Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vroenhof: tuinmanswoning in Warmond

Woonhuis

Dorpsstraat 1
2361AK Warmond (gemeente Teylingen)
Zuid Holland

Bouwjaar: laat 19e eeuw


Beschrijving van Vroenhof: tuinmanswoning

Omschrijving onderdeel 8: TUINMANSWONING . In de overtuin staat een vermoedelijk laat-19e-eeuwse, op rechthoekige grondslag opgetrokken, bakstenen woonhuis, oorspronkelijk bestaande uit twee kleine arbeiderswoningen. Het pand, dat met zijn voorgevel naar Vroenhof (noord) is gekeerd, bestaat uit één bouwlaag met donkere plint en lijstgevel onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak; gemetselde schoorsteen aan de voorzijde. Uiterst links in de gevel bevindt zich de toegangsdeur met bovenlicht; rechts daarvan vier zesruits vensters; in het midden een dakkapel in een houten omlijsting met een driehoekige beëindiging. In de achtergevel vensters met luiken, een tweede deur en twee dakkapellen met wangen. Waardering De TUINMANSWONING is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de eenvoudige vormgeving passend bij een dienstwoning; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526568
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vroenhof: tuinmanswoning in Warmond

Huisje nr. 34 huisje nr. 36 (woonhuis van Jan Steen) huisje nr. 38

Jan Steenlaan 34
Warmond (Gemeente Teylingen)
Huisjes, nr 34; laag woninkje met topgevel 19e eeuw; nr 36: huisje met afgeknotte topgevel, bepleisterd, console met jaartal 1611; woonhuis ..

Meerrust (tegenwoordig restaurant De Moerbei)

Dorpsstraat 5
Warmond (Gemeente Teylingen)
Boerderij "meerrust", langhuistype, topgevel, bijgebouwtjes tegen het huis aan, 18e eeuw. Door vestiging restaurant aan oude bestemming ontt..

Vroenhof: landhuis

Herenweg 52
Warmond (Gemeente Teylingen)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Vroenhof). Direct aan de Herenweg ligt de notariswoning, in 1865 gebouwd in eclectische stijl en oo..

Vroenhof: historische tuin- en park aanleg

Herenweg 52
Warmond (Gemeente Teylingen)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De buitenplaats is te onderscheiden in de huisplaats met achter het huis een kle..

Vroenhof: oranjerie

Herenweg 52
Warmond (Gemeente Teylingen)
Omschrijving onderdeel 3: ORANJERIE. Achter het huis in de noordhoek van de aanleg staat een bakstenen oranjerie uit 1889. Het op rechthoek..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vroenhof: tuinmanswoning in Warmond