Vroenhof: toegangshek in Warmond

Herenweg 52
2361ET Warmond (gemeente Teylingen)

Beschrijving van Vroenhof: toegangshek

Omschrijving onderdeel 7: TOEGANGSHEK. Aan de Herenweg staat een gietijzeren toegangshek uit ca.1865 bestaande uit (van links naar rechts) een halfrond zijstuk aan de slootzijde, een gecanneleerde zuil bekroond door een vaas, een vast spijlenhekwerk waarvan het onderste deel in kruisverband en decoraties aan de bovenzijde, een gelijkvormige zuil, dubbele hekvleugels met rijk gedecoreerde spijlpunten, en vervolgens weer een zuil, hekwerk, zuil en zijstuk. Aan de linkerkant op een kademuur staat een restant van een spijlenhek. Waardering Het TOEGANGSHEK is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de markering van de toegang tot de buitenplaats; - vanwege het materiaalgebruik, namelijk gietijzer, en de rijk uitgevoerde detaillering; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)