Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vroenhof: oranjerie in Warmond

Kasteel Buitenplaats

Herenweg 52
2361ET Warmond (gemeente Teylingen)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1889


Beschrijving van Vroenhof: oranjerie

Omschrijving onderdeel 3: ORANJERIE. Achter het huis in de noordhoek van de aanleg staat een bakstenen oranjerie uit 1889. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken pand met gepleisterde plint en kroonlijst bestaat uit een hoge bouwlaag en een kapverdieping onder een met blauw geglazuurde pannen gedekt zadeldak met topgevels. De gevels zijn voorzien van hoeklisenen met banden van gele baksteen. Ook de strekken boven de gevelopeningen zijn voorzien van accenten in gele baksteen. In de zuidgevel bevinden zich vijf openslaande vensters met houten kozijnen en gietijzeren roeden in kruisverband, hardstenen onderdorpels en binnenluiken (schuifsysteem). In de oostgevel dubbele inrij(paneel)deuren, daarboven een driezijdig afgesloten topvenster met roedenverdeling; in de westgevel een houten deur en een luik; de noordgevel is blind uitgevoerd (in het verlengde van de tuinmuur). Waardering De ORANJERIE is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de doelmatige vormgeving met sobere ornamentiek van lijsten en vensters (roedenverdeling); - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functionele samenhang en ensemblewaarde met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526563
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vroenhof: oranjerie in Warmond

Vroenhof: landhuis

Herenweg 52
Warmond (Gemeente Teylingen)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Vroenhof). Direct aan de Herenweg ligt de notariswoning, in 1865 gebouwd in eclectische stijl en oo..

Vroenhof: historische tuin- en park aanleg

Herenweg 52
Warmond (Gemeente Teylingen)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De buitenplaats is te onderscheiden in de huisplaats met achter het huis een kle..

Vroenhof: tuinmuur

Herenweg 52
Warmond (Gemeente Teylingen)
Omschrijving onderdeel 4: TUINMUUR. De noord- en noordoostzijde van de aanleg wordt afgesloten door een vroeg-19e-eeuwse bakstenen tuinmuur..

Vroenhof: moestuinensemble met stookhuisje, schoorsteenpijp en kas

Herenweg 52
Warmond (Gemeente Teylingen)
Omschrijving onderdeel 5: MOESTUINENSEMBLE MET STOOKHUISJE, SCHOORSTEENPIJP EN KAS. Deze onderdelen staan in de noordwesthoek van de aanleg..

Vroenhof: stel tuinvazen

Herenweg 52
Warmond (Gemeente Teylingen)
Omschrijving onderdeel 6: STEL TUINVAZEN. Voor het huis staat een stel 19e-eeuwse tuinvazen (XIXc) afkomstig van het balkon van het hoofdge..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vroenhof: oranjerie in Warmond