Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vroenhof: historische tuin- en park aanleg in Warmond

Tuin Park Landgoed

Herenweg 52
2361ET Warmond (gemeente Teylingen)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1865


Beschrijving van Vroenhof: historische tuin- en park aanleg

Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De buitenplaats is te onderscheiden in de huisplaats met achter het huis een kleinschalige aanleg in landschapsstijl en een overtuin met zichtas (servituut) naar De Leede. Deze indeling is in 1865 tot stand gekomen. Oorspronkelijk stond het huis in de huidige overtuin, eveneens met vrij zicht over De Leede, en lagen achter het oude huis de nutstuinen, waaraan thans de tuinmuur herinnert, en daarachter het parkbos (zie Topografische Militaire Kaart 1914), dat plaats heeft moeten maken voor woningen en tuinbouw. Vóór het huis aan de straatzijde liggen een tot rechthoekige vijver (aan één zijde gebogen) vergraven sloot, een grasstrook en een brede oprit. Rond 1934 werd tussen de oprit en de grasstrook een bakstenen keermuur met trapje gemetseld, aan weerszijden van de trap werden tuinvazen geplaatst afkomstig van het balkon van het hoofdgebouw en waarschijnlijk zijn toen ook de rododendrons aan weerszijden aangeplant. Op oude foto's uit het einde van de 19e en begin 20e eeuw is te zien dat de aanleg voor het huis zich beperkte tot de vergraven sloot, een smalle grasstrook met perk en de oprit. Achter het huis een gazon met solitairen (waaronder een moerascipres), aan de noordwestzijde begrensd door een opgeworpen wal; rechts van het huis een tot slingerende vijver vergraven sloot; in de noordoosthoek staan een oranjerie en een oude vervallen kas; links van het huis een tennisbaan van gravel uit 1934, daarachter een stookhuisje en enkele vervallen kassen. In de overtuin een gazon met rondgaand pad (zie ook oude foto's) en enkele bomen uit ca.1820 (plataan, beuk en kastanje). Op de zichtas rust een servituut uit 1910. Waardering De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de kleinschalige aanleg in landschapsstijl; - vanwege de eenheid van huis en overtuin met vrij doorzicht naar De Leede; - vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526562
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vroenhof: historische tuin- en park aanleg in Warmond

Vroenhof: landhuis

Herenweg 52
Warmond (Gemeente Teylingen)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Vroenhof). Direct aan de Herenweg ligt de notariswoning, in 1865 gebouwd in eclectische stijl en oo..

Vroenhof: oranjerie

Herenweg 52
Warmond (Gemeente Teylingen)
Omschrijving onderdeel 3: ORANJERIE. Achter het huis in de noordhoek van de aanleg staat een bakstenen oranjerie uit 1889. Het op rechthoek..

Vroenhof: tuinmuur

Herenweg 52
Warmond (Gemeente Teylingen)
Omschrijving onderdeel 4: TUINMUUR. De noord- en noordoostzijde van de aanleg wordt afgesloten door een vroeg-19e-eeuwse bakstenen tuinmuur..

Vroenhof: moestuinensemble met stookhuisje, schoorsteenpijp en kas

Herenweg 52
Warmond (Gemeente Teylingen)
Omschrijving onderdeel 5: MOESTUINENSEMBLE MET STOOKHUISJE, SCHOORSTEENPIJP EN KAS. Deze onderdelen staan in de noordwesthoek van de aanleg..

Vroenhof: stel tuinvazen

Herenweg 52
Warmond (Gemeente Teylingen)
Omschrijving onderdeel 6: STEL TUINVAZEN. Voor het huis staat een stel 19e-eeuwse tuinvazen (XIXc) afkomstig van het balkon van het hoofdge..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vroenhof: historische tuin- en park aanleg in Warmond