Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hekwerk dat toegang geeft tot het terrein van de Nederlands Hervormde Kerk in Dirksland

Overig

Voorstraat 3
3247CD Dirksland
Zuid Holland

Bouwjaar: laatste kwart 19e eeuw


Beschrijving van Hekwerk dat toegang geeft tot het terrein van de Nederlands Hervormde Kerk

Inleiding TOEGANGSHEK aan de westzijde van de Voorstraat, tussen de panden Voorstraat 3 en Voorstraat 5 dat toegang geeft tot het terrein van de Nederlands Hervormde Kerk te Dirksland (rijksmonument nr. 29378). Het toegangshek dateert uit het laatste kwart van de negentiende eeuw en vertoont invloeden van de Neo-Gotiek. Het hekwerk is tussen 1995-1998 opnieuw geschilderd, waarbij het hekwerk plaatselijk op een nieuwe gemetselde rollaag is gezet. Omschrijving Het L-vormige, giet- en smeedijzeren toegangshek staat tussen de panden Voorstraat 3 en 5. Rechts een smal hekdeel van ongeveer 2 meter breed dat haaks op de lange zijde van het hek staat en tegen de gevel van het in de rooilijn terugliggende pand Voorstraat 5 is gemonteerd. Het hekwerk is opgebouwd uit pijlers waartussen hekdelen. De meerzijdige pijlers zijn opgebouwd als zuilen, met voet, schacht en kapiteel. De pijlers worden bekroond door een granaatappel. De hekdelen bestaan uit tot ooghoogte reikende spijlen, die aan de onderzijde, halverwege en aan de bovenzijde door telkens 2 liggers worden verbonden. De aldus ontstane vierkanten aan de bovenzijde en onderzijde zijn ingevuld met vierpas-motieven. Tussen de spijlen zijn tot kniehoogte tussenspijlen aangebracht. Het symmetrisch opgebouwde lange hekdeel heeft in het midden twee hogere pijlers waartussen twee scharnierende hekdelen die aan de bovenzijden ellipsvormig gebogen zijn. De buitenste hekpijlers zijn wat dichter bij elkaar geplaatst. Waardering Het toegangshek is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, architectuurhistorische en ensemblewaarde als voorbeeld van een uit het laatste kwart van de negentiende eeuw daterend toegangshek, met voor deze tijd typerende Neo-Gotische detaillering. Het hek heeft ensemblewaarde vanwege de historische-functionele relatie met de Nederlands Hervormde kerk van Dirksland en als markante afscheiding tussen het openbare en particuliere. Het hek is goed herkenbaar en redelijk gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526559
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hekwerk dat toegang geeft tot het terrein van de Nederlands Hervormde Kerk in Dirksland

Dorpskerk, Nederlands Hervormde Kerk

Ring 1
Dirksland
Ned. Herv. Kerk. Laat-gotische met houten tongewelven overdekte dorpskerk, bestaande uit een vijfzijdig gesloten, eenbeukig koor, een driebe..

Kerkring. Voor de toren der Hervormde Kerk een boogbrug met balustraden over het water van de Kerkring. Voorts een toegangshek met hardstenen palen

Ring 1
Dirksland
Kerkring. Voor de toren der Herv. Kerk een boogbrug met balustraden over het water van de Kerkring. Voorts een toegangshek met hardstenen pa..

Hoekpand, met ingezwenkte topgevel, voorzien van hoekvoluten op dekplaatjes

Voorstraat 11
Dirksland
Hoekpand, 18e eeuw, met ingezwenkte topgevel, voorzien van hoekvoluten op dekplaatjes.

Herenhuis met dwars schilddak, waarop hoekschoorstenen. Boven de parterre een bakstenen lijst. Dubbele deur met panelen. Houten kroonlijst met console ..

Voorstraat 13
Dirksland
Herenhuis, eerste helft 19e eeuw, met dwars schilddak, waarop hoekschoorstenen. Boven de parterre een bakstenen lijst. De verdiepingen hebbe..

Pand met gepleisterde gevel met ingezwenkte top, versierd met hoekvoluten op dekplaten en een segmentvormige- geprofileerde bekroning. Geprofileerde l ..

Voorstraat 22
Dirksland
Pand met gepleisterde gevel met ingezwenkte top, versierd met hoekvoluten op dekplaten en een segmentvormige- geprofileerde bekroning, midde..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hekwerk dat toegang geeft tot het terrein van de Nederlands Hervormde Kerk in Dirksland