Meer dan 63.000 rijksmonumenten


O.L.Vrouw Geboortekerk: kerkhofmuur in Gellicum

Kerkelijk Gebouw

Hoogeindseweg 1
4155BH Gellicum (gemeente Geldermalsen)
Gelderland


Beschrijving van O.L.Vrouw Geboortekerk: kerkhofmuur

Inleiding Kerkhofmuur ten zuiden van het kerkgebouw van de R.K. kerk van Onze Lieve Vrouwe Geboorte. De muur sluit in het westen aan tegen het rechthuis en in het oosten tegen de kosterswoning en omsluit het kerkhof. De kerkmuur omsluit de terp waarop het kerkgebouw, de toren, het rechthuis en de kosterswoning zijn gelegen. Na 1997 is nabij het rechthuis een opening in de muur gemaakt als toegang naar het nieuwe deel van de begraafplaats. De kerkhofmuur aan de noordzijde van het rechthuis dateert van circa 1985. Dit muurdeel valt niet onder de bescherming. Omschrijving Gemetselde bakstenen muur, opgetrokken in minimaal twee verschillende formaten baksteen. Het muurdeel direct grenzend aan het rechthuis is een lage halfsteens muur afgesloten door een strekkenlaag. De rest van de kerkhofmuur is breder en afwisselend afgedekt met een rollaag en een ezelsrug. Aan de straatzijde wordt de muur gesteund door steunberen van verschillende vorm. Waardering De kerkhofmuur is van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - vanwege de functionele eenheid tussen de kerkhofmuur en de kerk, de toren en het kerkhof, te weten het bijeenhouden van de terp; - vanwege de visuele eenheid tussen de kerkhofmuur en de kerk, de toren en het kerkhof. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526554
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van O.L.Vrouw Geboortekerk: kerkhofmuur in Gellicum

Rechthuis tegen westgevel toren

Kerkweg 5
Gellicum (Gemeente Geldermalsen)
Rechthuis. Tegen de westgevel van de toren het uit omstreeks 1630 daterende rechthoekige Rechthuis, welks zadeldak aan de westzijde wordt af..

O.L.Vrouw Geboortekerk

Kerkweg 5
Gellicum (Gemeente Geldermalsen)
R.K. Kerk van O.L.Vrouw Geboorte. Laat-gotische dorpskerk, in de huidige vorm ontstaan door verbouwing en uitbreiding van een oudere kerk in..

O.L.Vrouw Geboortekerk: toren

Kerkweg 5
Gellicum (Gemeente Geldermalsen)
Toren der R.K. Kerk. Laat-gotisch bouwwerk uit de eerste helft der 16e eeuw. De bovenste drie geledingen hebben een versiering met korfboogn..

Hervormde kerk

Dorpsstraat 43
Rhenoy (Gemeente Geldermalsen)
Herv. Kerk. Eenbeukig, bakstenen gebouw, grotendeels nieuw opgetrokken in 1836 (steen a.d. oostzijde) met driezijdige sluiting aan de oostzi..

Graanmalerij annex pakhuis

Lingedijk 68
Rhenoy (Gemeente Geldermalsen)
Inleiding GRAANMALERIJ annex PAKHUIS, gebouwd in 1905 in opdracht van W. Story. Het gebouw bevindt zich aan de westzijde van de Lingedijk...

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)