Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Hertel: tuinaanleg in Breda

Tuin Park Landgoed

Hartelweg 12
4825BZ Breda
Noord Brabant

Bouwjaar: 1922
Architect: H. Roeters


Beschrijving van De Hertel: tuinaanleg

Inleiding De tuinaanleg in 1922 van De Hartel, gerealiseerd op een kunstmatige verhoging rond het landhuis en ontworpen door de tuinarchitect H. Roeters van Lennep. Omschrijving De tuinaanleg bestaat uit de directe omgeving van het huis en wordt gevormd door de verschillende keermuren, hagen, terrassen, paden en trappen op danwel nabij de kunstmatige verhoging waarop het huis zich bevindt. De belangrijkste materialen zijn flagstones (rode Weser) en baksteen. De aanleg vormt enerzijds, bijvoorbeeld door de as naar de hoofdingang van het huis, een benadrukking van de architectuur. Anderzijds is de aanleg, bijvoorbeeld door zichtlijnen, afgestemd op de wijde omgeving van het huis. Waardering De tuinaanleg uit 1922 van de Hartel is van algemeen belang vanwege: - de verwevenheid van huis en tuin en de relatie door middel van zichtlijnen op de wijde omgeving; - de materialisatie en vormgeving; - de samenhang van beide bovengenoemde kenmerken die de tuin tot een voorbeeld van architectonische tuinstijl maken; - de zeldzaamheid van gave tuinen in deze stijl; - de schoonheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526547
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Hertel: tuinaanleg in Breda

De Hartel

Hartelweg 12
Breda
Inleiding De Hartel, het in 1921-1922 gebouwde landhuis, is voor ir. J.H.H. Verloop (directeur scheepswerf Feyenoord te Rotterdam) ontworpe..

Huis behorend bij de hartel

Hartelweg 12
Breda
Inleiding Huis behorend bij De Hartel, in 1921-1922 gebouwd naar ontwerp van architect M.E. Bruijnzeel. Omschrijving Pand op rechthoekige..

Spinolan-schans, samenstel van vier bastions

Hartelweg 22
Breda
Spinolan-schans, in 1590 aangelegd, in 1624 herbouwd, samenstel van vier bastions.

IJzerhek

Achter Emer 17
Breda
Landhuis IJzerhek. In park gelegen witgepleisterd huis onder zadeldak, met dakruiter. Zesdelige schuiframen. Begin 19e eeuw. Grote Vlaamse ..

Munnikenhof

Hoofdstraat 161
Terheijden (Gemeente Drimmelen)
Munnikenhof. Boerderij van het Kempische langgeveltype, met twee schuren, deels van hout, deels van steen, onder rieten wolfdaken. Eerste he..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Hertel: tuinaanleg in Breda