Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kazemat 65 in Nederweert

Militair Object

Heerweg 9
6031PN Nederweert
Limburg

Bouwjaar: 1939


Beschrijving van Kazemat 65

Inleiding De kazemat K64 is tegen de achtergevel van een bedrijfsgebouw van een boerderij uit het eerste kwart van de 20ste eeuw gesitueerd. Vanaf de straatzijde is de kazemat niet zichtbaar. De kazemat is ongeveer 1500 meter ten westen van de Zuid-Willemsvaart gesitueerd. Beschrijving De kazemat K64 is gebouwd op een rechthoekige plattegrond en meet ongeveer 8 bij 4.50 meter. De kazemat is iets verdiept gelegen, heeft aan de noordzijde een rechthoekige toegang en aan de westzijde een smalle horizontale schietopening. De muren van de kazemat hebben een dikte van ongeveer 1.00 meter. De afdrukken van de bekisting zijn goed zichtbaar Overigens is de kazemat gaaf en zijn er geen zichtbare sporen van gevechtshandelingen. Waardering De kazemat K64 is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de versterking en daaropvolgende verdediging van Nederland tijdens de Tweede wereldoorlog en is als zodanig een belangrijk document van de militaire geschiedenis. Het object is architectuur- en bouwhistorisch van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de toepassing van moderne materialen en technieken, met name in de verwerking van gewapend beton. Het object is ook van belang voor de typologische ontwikkeling van diverse verdedigingsobjecten- en structuren inzake de nationale landsverdediging. De kazematheeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel: enerzijds als onderdeel van de landsverdediging (het geheel aan stellingen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog), en anderzijds als belangrijk (structurerend) onderdeel van het Peelgebied dat als militair landschap cultuurhistorisch van belang is. De kazemat heeft een bijzondere historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid van het gebied. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526497
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kazemat 65 in Nederweert

Kazemat 63

Aan 't Ven 7
Nederweert
Inleiding Op het achterterrein van Aan 't Ven 7 staat een vreemdsoortige PEELDIVISIEKAZEMAT, K63. Vreemdsoortig, want dit type met een gron..

Kazemat 61

Boeket 16
Nederweert
Inleiding Op het achterterrein van Boeket 16 staat een vreemdsoortige PEELDIVISIEKAZEMAT, K61. Vreemdsoortig, want dit type met een grondvl..

Kazemat 62

Boeket 16
Nederweert
Inleiding Op het achterterrein van Boeket 16 staat een vreemdsoortige PEELDIVISIEKAZEMAT, K62. Vreemdsoortig, want dit type met een grondvl..

Kazemat 16

Willemsvaart ongd
Nederweert
Inleiding Tussen de berm van de Rijksweg-Noord en de lager gelegen westelijke oever van de Zuid-Willemsvaart ligt ter hoogte van de Francis..

Sint-Lambertuskerk

Kerkstraat 58
Nederweert
LAMBERTUSKERK. Toren in de rijke Kempische trant, begonnen 1467. Schip en koor 1840. Barok hoogaltaar van omstreeks 1840.Twee koorbanken, XV..

Kaart & Routeplanner