Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Overlaat S3 in Nederweert

Weg En Waterwerk

Zuid Willemsvaart ongd
6030AA Nederweert
Limburg

Bouwjaar: 1939


Beschrijving van Overlaat S3

Inleiding Ten zuiden van de dorpskern van Nederweert nabij Molendijk en Wessemerdijk, bevindt zich een sluis (15) waarvan de CAPACITEIT van de OVERLAAT is vergroot. Deze capaciteit is in 1939 vergroot als deel van de algemene versterking van Nederland in het algemeen en als element van de Peel-Raamstelling in het bijzonder. Deze vergroting werd noodzakelijk geacht om de waterstand van het omloopkanaal -en daarmee van de Noordervaart, waarmee dit omloopkanaal in verbinding staat- beter te kunnen reguleren. Dit was van groot belang omdat het de bedoeling was om met de Noordervaart inundaties uit te voeren. Beschrijving Sluis 15, een bajonetsluis waarbij de sluis scheef op de kanaalas is gebouwd, is gebouwd als samenvoeging tussen 1919 en circa 1922. Ten tijde van deze constructie is ook het omloopkanaal aangelegd als afvoerkanaal van de Zuid-Willemsvaart en als toevoerkanaal voor de Noordervaart. Daartoe werd dus ook bij het bovenpand van de sluis een kleine inlaat aangebracht, welke in 1939 is vergroot. De inlaat is nu ongeveer twee meter breed en ruim een meter hoog en -diep, vervaardigd van beton. Het water verplaatst zich vervolgens via het schoepenrad van de waterkrachtcentrale, de duiker onder het kanaal Wessem-Nederweert, naar de Noordervaart. Waardering De sluis met inlaat is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de versterking en daaropvolgende verdediging van Nederland tijdens de Tweede wereldoorlog en is als zodanig een belangrijk document van de militaire geschiedenis. Het object is architectuur- en bouwhistorisch van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de toepassing van moderne materialen en technieken, met name in de verwerking van gewapend beton. Het object is ook van belang voor de typologische ontwikkeling van diverse verdedigingsobjecten- en structuren inzake de nationale landsverdediging. Het object heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel: enerzijds als onderdeel van de landsverdediging (het geheel aan stellingen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog), en anderzijds als belangrijk (structurerend) onderdeel van het Peelgebied dat als militair landschap cultuurhistorisch van belang is. De sluis met inlaat heeft een bijzondere historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid van het gebied. Deze verweving geeft het complex ook een grote belevingswaarde. Verder moet gewezen worden op de gaafheid van het gehele complex. Daarbij is de gehele stelling als grootschalig militair complex en herinnering aan een grootscheeps uitgevoerde verdedigingsmaatregel in relatie met de Tweede Wereldoorlog in Limburg zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526495
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Overlaat S3 in Nederweert

Gesloten hoeve onder met rode Hollandse en muldenpannen gedekte zadel- en wolfdaken

Hulsen 10
Nederweert Eind (Gemeente Nederweert)
In hoofdzaak 19e eeuws, in schoon metselwerk opgetrokken gesloten hoeve onder met rode Hollandse en muldenpannen gedekte zadel- en wolfdaken..

Kazemat 13

Roeven 3
Nederweert
Inleiding In de hoek die gevormd wordt door de loodrechte kruising van de A2 over het kanaal (Zuid-Willemsvaart) en de Rijksweg-Zuid staat,..

Kazemat 14

Roeven 3
Nederweert
Inleiding In de hoek die gevormd wordt door de loodrechte kruising van de A2 over het kanaal en de Rijksweg-Zuid staat, nog net op het gron..

Waterkrachtcentrale Roeven

Roeven 3
Nederweert
Inleiding WATERKRACHTCENTRALE bij Sluis 15 ter hoogte van Roeven in de gemeente Nederweert, gebouwd in 1921 in opdracht van Rijkswaterstaat..

Kazemat 15

Roeven 12
Nederweert
Inleiding Tussen de Rijksweg Zuid en de Zuid-Willemsvaart ligt ter hoogte van de Pannenweg de S-KAZEMAT K15. De kazemat maakt deel uit van ..

Kaart & Routeplanner