Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kazemat 19 in Nederweert

Militair Object

Kanaaldijk ongd
6030AA Nederweert
Limburg

Bouwjaar: 1940


Beschrijving van Kazemat 19

Inleiding Tussen de berm van de Rijksweg-Noord en de lager gelegen westelijke oever van de Zuid-Willemsvaart ligt ter hoogte van het zuidelijke gedeelte van Bedrijventerrein Aan Veertien (globaal tussen Winnerstraat en Nieuwstraat) S-KAZEMAT K19. De kazemat maakt deel uit van een snoer kazematten langs de Zuid-Willemsvaart dat tot doel had eventuele overschrijding van dit kanaal door de vijand te voorkomen. Beschrijving De kazemat is vanaf de Rijksweg niet zichtbaar; dit omdat de kazemat half is ingegraven in het met bomen en struiken begroeide steile talud tussen de berm van de Rijksweg en het lager gelegen kanaal. Overigens is de kazemat gaaf en zijn er geen zichtbare sporen van gevechtshandelingen. Alle openingen zijn dichtgemaakt. Waardering De kazemat is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de versterking en daaropvolgende verdediging van Nederland tijdens de Tweede wereldoorlog en is als zodanig een belangrijk document van de militaire geschiedenis. Het object is architectuur- en bouwhistorisch van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de toepassing van moderne materialen en technieken, met name in de verwerking van gewapend beton. Het object is ook van belang voor de typologische ontwikkeling van diverse verdedigingsobjecten- en structuren inzake de nationale landsverdediging. Het heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel: enerzijds als onderdeel van de landsverdediging (het geheel aan stellingen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog), en anderzijds als belangrijk (structurerend) onderdeel van het Peelgebied dat als militair landschap cultuurhistorisch van belang is. De kazemat heeft een bijzondere historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid van het gebied. Deze verweving geeft het complex ook een grote belevingswaarde. Verder moet gewezen worden op de gaafheid van het gehele complex. Daarbij is de gehele stelling als grootschalig militair complex en herinnering aan een grootscheeps uitgevoerde verdedigingsmaatregel in relatie met de Tweede Wereldoorlog in Limburg zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526488
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kazemat 19 in Nederweert

Schuttersput X1

Rijksweg Noord ongd
Nederweert
Inleiding De gemeente Nederweert is de enige gemeente waar nog schuttersputjes van de Peel-Raamstelling te vinden zijn. Het zijn kleine bet..

Schuttersput X2

Rijksweg Noord ongd
Nederweert
Inleiding De gemeente Nederweert is de enige gemeente waar nog schuttersputjes van de Peel-Raamstelling te vinden zijn. Het zijn kleine bet..

Kazemat 64

Wetering ongd
Nederweert
Inleiding In het talud tussen de Wetering en de Zuid-Willemsvaart ligt S-kazemat K64. De kazemat maakt deel uit van een snoer kazematten la..

Kazemat 18

Kanaaldijk ongd
Nederweert
Inleiding Tussen de berm van de Rijksweg-Noord en de lager gelegen westelijke oever van de Zuid-Willemsvaart ligt ter hoogte van de Bossers..

Kazemat 65

Heerweg 9
Nederweert
Inleiding De kazemat K64 is tegen de achtergevel van een bedrijfsgebouw van een boerderij uit het eerste kwart van de 20ste eeuw gesitueerd..

Kaart & Routeplanner