Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kazemat 15 in Nederweert

Militair Object

Roeven 12
6031RN Nederweert
Limburg

Bouwjaar: 1940


Beschrijving van Kazemat 15

Inleiding Tussen de Rijksweg Zuid en de Zuid-Willemsvaart ligt ter hoogte van de Pannenweg de S-KAZEMAT K15. De kazemat maakt deel uit van een snoer van kazematten langs de Zuid-Willemsvaart, dat tot doel had eventuele overschrijding van dit kanaal door de vijand te voorkomen. Omschrijving De kazemat is vanaf de Rijksweg-Zuid goed zichtbaar. De kazemat is gaaf bewaard gebleven en vertoont geen sporen van gevechtshandelingen. Waardering De kazemat is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de versterking en daaropvolgende verdediging van Nederland tijdens de Tweede wereldoorlog en is als zodanig een belangrijk document van de militaire geschiedenis. Het object is architectuur- en bouwhistorisch van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de toepassing van moderne materialen en technieken, met name in de verwerking van gewapend beton. Het object is ook van belang voor de typologische ontwikkeling van diverse verdedigingsobjecten- en structuren inzake de nationale landsverdediging. Het object heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel: enerzijds als onderdeel van de landsverdediging (het geheel aan stellingen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog), en anderzijds als belangrijk (structurend) onderdeel van het Peelgebied dat als militair landschap cultuurhistorisch van belang is. De kazemat heeft een bijzondere historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid van het gebied. Deze verweving geeft het complex ook een grote belevingswaarde. Verder moet gewezen worden op de gaafheid van het gehele complex. Daarbij is de gehele stelling als grootschalig militair complex en herinnering aan een grootscheeps uitgevoerde verdedigingsmaatregel in relatie met de Tweede Wereldoorlog in Limburg zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526484
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kazemat 15 in Nederweert

Windlust

Roeven 14
Nederweert
Inleiding WINDMOLEN "Windlust", beltmolen met bovenkruier bestaande uit een romp uit 1872 en een in de jaren 1980-1993 gereconstrueerd inte..

Kazemat 60

Zuid-Willemsvaart ongd
Nederweert
Inleiding In de berm van Rijksweg-Zuid, tussen vangrail en Zuid-Willemsvaart, staat ter hoogte van huisnummer 23 de B-KAZEMAT K60. De kazem..

Kazemat 13

Roeven 3
Nederweert
Inleiding In de hoek die gevormd wordt door de loodrechte kruising van de A2 over het kanaal (Zuid-Willemsvaart) en de Rijksweg-Zuid staat,..

Kazemat 14

Roeven 3
Nederweert
Inleiding In de hoek die gevormd wordt door de loodrechte kruising van de A2 over het kanaal en de Rijksweg-Zuid staat, nog net op het gron..

Waterkrachtcentrale Roeven

Roeven 3
Nederweert
Inleiding WATERKRACHTCENTRALE bij Sluis 15 ter hoogte van Roeven in de gemeente Nederweert, gebouwd in 1921 in opdracht van Rijkswaterstaat..

Kaart & Routeplanner