Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kazemat 14 in Nederweert

Militair Object

Roeven 3
6031RN Nederweert
Limburg

Bouwjaar: 1940


Beschrijving van Kazemat 14

Inleiding In de hoek die gevormd wordt door de loodrechte kruising van de A2 over het kanaal en de Rijksweg-Zuid staat, nog net op het grondgebied van de gemeente Nederweert, de PEELDIVISIEKAZEMAT K14. De kazemat staat in het veld, aan de rand van het fietspad dat langs de Rijksweg-Zuid loopt. Schuin erachter, op nauwelijks meer dan een meter afstand, staat de B-kazemat K13. Ten westen van deze twee-eenheid staan -op Weerts grondgebied- twee andere Peeldivisiekazematten, en ten oosten ervan -grondgebied gemeente Nederweert- een andere B-kazemat. Beschrijving De kazemat had ten doel overschrijding van het kanaal te verhinderen. Daarbij werd de kazemat geflankeerd door de iets naar achteren gelegen kazemat K13. Het ligt overigens in de rede dat deze kazemat eerder is gebouwd dan de K13: Peeldivisiekazematten werden immers gebouwd vooruitlopend op (of beter gezegd: vanwege het uitblijven van) de bouw van kazematten door het Nederlandse Bureau Stellingbouw. Gezien de regelmatige plaatsing van kazematten -om de 200 à 300 meter- langs lineaire verdedigingslinies als de Zuid-Willemsvaart, is het logisch dat later bijgebouwde kazematten als de K13 op min of meer dezelfde plek werden gebouwd. Overigens is de kazemat gaaf en vertoont geen zichtbare sporen van gevechtshandelingen. Alle openingen zijn dichtgemaakt. De restanten van de houtbekisting zijn nog duidelijk zichtbaar. Waardering De kazemat is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de versterking en daaropvolgende verdediging van Nederland tijdens de Tweede wereldoorlog en is als zodanig een belangrijk document van de militaire geschiedenis. Het object is architectuur- en bouwhistorisch van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de toepassing van moderne materialen en technieken, met name in de verwerking van gewapend beton. Het is ook van belang voor de typologische ontwikkeling van diverse verdedigingsobjecten- en structuren inzake de nationale landsverdediging. Het object heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel: enerzijds als onderdeel van de landsverdediging (het geheel aan stellingen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog), en anderzijds als belangrijk (structurerend) onderdeel van het Peelgebied dat als militair landschap cultuurhistorisch van belang is. De kazemat heeft een bijzondere historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid van het gebied. Deze verweving geeft het complex ook een grote belevingswaarde. Verder moet gewezen worden op de gaafheid van het gehele complex. Daarbij is de gehele stelling als grootschalig militair complex en herinnering aan een grootscheeps uitgevoerde verdedigingsmaatregel in relatie met de Tweede Wereldoorlog in Limburg zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526483
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kazemat 14 in Nederweert

Kazemat 13

Roeven 3
Nederweert
Inleiding In de hoek die gevormd wordt door de loodrechte kruising van de A2 over het kanaal (Zuid-Willemsvaart) en de Rijksweg-Zuid staat,..

Waterkrachtcentrale Roeven

Roeven 3
Nederweert
Inleiding WATERKRACHTCENTRALE bij Sluis 15 ter hoogte van Roeven in de gemeente Nederweert, gebouwd in 1921 in opdracht van Rijkswaterstaat..

Kazemat 60

Zuid-Willemsvaart ongd
Nederweert
Inleiding In de berm van Rijksweg-Zuid, tussen vangrail en Zuid-Willemsvaart, staat ter hoogte van huisnummer 23 de B-KAZEMAT K60. De kazem..

Kazemat 15

Roeven 12
Nederweert
Inleiding Tussen de Rijksweg Zuid en de Zuid-Willemsvaart ligt ter hoogte van de Pannenweg de S-KAZEMAT K15. De kazemat maakt deel uit van ..

Windlust

Roeven 14
Nederweert
Inleiding WINDMOLEN "Windlust", beltmolen met bovenkruier bestaande uit een romp uit 1872 en een in de jaren 1980-1993 gereconstrueerd inte..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)