De Menthenberg: drinkbak in Arnhem

Kemperbergerweg 15

Bouwjaar: eerste kwart 20e eeuw

Beschrijving van De Menthenberg: drinkbak

Omschrijving onderdeel 7. DRINKBAKKEN (XXa) als onderdeel van de historische buitenplaats "de Menthenberg" gesitueerd aan de noord en oostzijde van het hoofdgebouw in de parkaanleg. De bakstenen drinkbakken met rechthoekige plattegrond zijn opgetrokken in kruisverband aan de bovenzijde afgesloten door een rollaag. De binnenzijde van de bak inclusief de bovenkant is gecementeerd. Waardering De DRINKBAKKEN (XXa) zijn vanwege hun algemeen architectuur-, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde van belang: - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de drinkbakken met de overige onderdelen van de buitenplaats, de ronde weiden in het bijzonder; - vanwege de herkenbaarheid van de vorm, het toegepaste materiaal (baksteen) en constructie; - vanwege de situering van de drinkbakken te midden van de ronde weiden bestemd voor vee als onderdeel van de parkaanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)