Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Menthenberg: kas met pitkas en vier koude bakken in Arnhem

Tuin Park Landgoed

Kemperbergerweg 15
6816RM Arnhem
Gelderland

Bouwjaar: tweede helft 19e eeuw en begin 20e eeuw


Beschrijving van De Menthenberg: kas met pitkas en vier koude bakken

Omschrijving onderdeel 5. KAS met PITKAS (XIXB) en vier KOUDE BAKKEN (XXa) als onderdeel van de historische buitenplaats "de Menthenberg" gesitueerd ten westen van het hoofdgebouw. De kas is recent gerestaureerd, waarvan met name de onderbouw nog oorspronkelijk is. De glazen opbouw is gebaseerd op het oude ontwerp met een iets afwijkend glasformaat. Aan de oostzijde van de kas bevinden zich de resten van een voormalig pitkas, waarvan slechts een zijde nog overeind staat. Ten noordoosten van de kas haaks hierop bevinden zich vier koude bakken. De gemetselde put valt buiten de bescherming Waardering KAS met PITKAS (XIXB) en vier KOUDE BAKKEN (XXa) is van algemeen architectuur-, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde belang: - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de kas met pitkas en vier koude bakken met de overige onderdelen van de buitenplaats, de nutstuin in het bijzonder; - vanwege de herkenbaarheid van de kas met pitkas en koude bakken vanwege de vorm, het toegepaste materiaal en constructie; - vanwege de situering van de kas met pitkas en koude bakken in de nutstuin aan de westzijde van het hoofdgebouw als onderdeel van de nutstuin. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526478
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Menthenberg: kas met pitkas en vier koude bakken in Arnhem

De Menthenberg: huis

Kemperbergerweg 15
Arnhem
Onderdeel 1 Omschrijving HUIS als hoofdonderdeel van de historische buitenplaats "de Menthenberg" centraal gelegen op het terrein. Het huid..

De Menthenberg: historisch aanleg

Kemperbergerweg 15
Arnhem
Omschrijving onderdeel 2. HISTORISCHE AANLEG als onderdeel van de historische buitenplaats "de Menthenberg" bestaande uit een tuin-, parkaa..

De Menthenberg: toegangshek

Kemperbergerweg 15
Arnhem
Omschrijving onderdeel 4. TOEGANGSHEK als onderdeel van de historische buitenplaats "de Menthenberg" gesitueerd aan de oostzijde aan de Kem..

De Menthenberg: tuinsieraden

Kemperbergerweg 15
Arnhem
Omschrijving onderdeel 6. TUINSIERADEN (XVIII?) als onderdeel van de historische buitenplaats "de Menthenberg": a. ZONNEWIJZER gesitueerd a..

De Menthenberg: drinkbak

Kemperbergerweg 15
Arnhem
Omschrijving onderdeel 7. DRINKBAKKEN (XXa) als onderdeel van de historische buitenplaats "de Menthenberg" gesitueerd aan de noord en oostz..

Kaart & Routeplanner