Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Menthenberg: toegangshek in Arnhem

Tuin Park Landgoed

Kemperbergerweg 15
6816RM Arnhem
Gelderland

Bouwjaar: 19e of eerste kwart 20e eeuw


Beschrijving van De Menthenberg: toegangshek

Omschrijving onderdeel 4. TOEGANGSHEK als onderdeel van de historische buitenplaats "de Menthenberg" gesitueerd aan de oostzijde aan de Kemperbergerweg. Het toegangshek is samengesteld uit een centrale ingangspartij aan weerszijden geflankeerd door gebogen vleugels. De centrale ingangspartij bestaat uit twee gemetselde pijlers met natuurstenen basement, natuurstenen fries met natuurstenen afdekplaat met bekroning. Tussen de pijlers twee draaibare vleugels bestaande uit smeedijzeren spijlen. Links en rechts van de pijlers bevindt zich een kleinere smeedijzeren spijlen draaivleugel ten behoeve van de voetganger. Links en rechts wordt hierop aangesloten door een gemetseld en gecementeerd basement met ezelsrug met daarop een smeedijzeren spijlenhek tussen identieke lagere vierkante pijlers zonder bekroning. Links betreft het zes pijlers, rechts vier. Waardering TOEGANGSHEK aan de Kemperbergerweg (XIX/ XXa) is van algemeen architectuur-, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - vanwege de herkenbaarheid van het toegangshekwerk vanwege de detaillering, de toegepaste materialen en constructie waarbij onder meer gebruik is gemaakt van natuursteen, baksteen en smeedijzer; - vanwege de ouderdom van het toegangshek; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van het toegangshek met de overige onderdelen van de buitenplaats, de historische aanleg in het bijzonder. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526477
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Menthenberg: toegangshek in Arnhem

De Menthenberg: huis

Kemperbergerweg 15
Arnhem
Onderdeel 1 Omschrijving HUIS als hoofdonderdeel van de historische buitenplaats "de Menthenberg" centraal gelegen op het terrein. Het huid..

De Menthenberg: historisch aanleg

Kemperbergerweg 15
Arnhem
Omschrijving onderdeel 2. HISTORISCHE AANLEG als onderdeel van de historische buitenplaats "de Menthenberg" bestaande uit een tuin-, parkaa..

De Menthenberg: kas met pitkas en vier koude bakken

Kemperbergerweg 15
Arnhem
Omschrijving onderdeel 5. KAS met PITKAS (XIXB) en vier KOUDE BAKKEN (XXa) als onderdeel van de historische buitenplaats "de Menthenberg" g..

De Menthenberg: tuinsieraden

Kemperbergerweg 15
Arnhem
Omschrijving onderdeel 6. TUINSIERADEN (XVIII?) als onderdeel van de historische buitenplaats "de Menthenberg": a. ZONNEWIJZER gesitueerd a..

De Menthenberg: drinkbak

Kemperbergerweg 15
Arnhem
Omschrijving onderdeel 7. DRINKBAKKEN (XXa) als onderdeel van de historische buitenplaats "de Menthenberg" gesitueerd aan de noord en oostz..

Kaart & Routeplanner