Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Menthenberg: koetshuis in Arnhem

Kasteel Buitenplaats

Kemperbergerweg 13
6816RM Arnhem
Gelderland

Bouwjaar: 19e of eerste kwart 20e eeuw


Beschrijving van De Menthenberg: koetshuis

Omschrijving onderdeel 3. KOETSHUIS als onderdeel van de historische buitenplaats "de Menthenberg" gesitueerd ten westen van en verbonden met het hoofdgebouw middels een gebogen stenen muur. Het koetshuis met rechthoekige plattegrond bestaat uit een bouwlaag met een afgeplat/ omlopend schilddak met op de hoeken een gemetselde schoorsteen met afdekplaat. In het dakschild aan de zuidoostzijde bevinden zich drie regelmatig verdeelde dakkapellen identiek aan die van het hoofdgebouw aan de zuidwestzijde. Centraal in de zuidoostgevel bevindt zich een dubbele naar buitenslaande deur aan weerszijden geflankeerd door respectievelijk een smal segmentboogvormig venster met achtruits schuifraam (2x2+2), een groter segmentboogvormig venster met achtruits schuifraam (2x3+1) en een paneeldeur met vierruits segmentboogvormig bovenlicht. De zuidwestgevel is grotendeel gesloten met links in de gevel een venster en een deur met bovenlicht. Links tegen de noordwestgevel bevindt zich een eenlaagse aanbouw met plat dak, rechts bevindt zich een venster en tweemaal een deuropening met bovenlicht. Uiterst rechts bevindt zich een kleine aanbouw met plat dak. Voorheen bevond zich achter het koetshuis een boerderij waarvan de omtrek in het plaveisel nog herkenbaar is. Waardering KOETSHUIS als onderdeel van de historische buitenplaats "de Menthenberg" gesitueerd ten westen van het huis is van algemeen architectuur-, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - vanwege de herkenbaarheid van een koetshuis (XIX/XXa); - vanwege de toegepaste vorm, materialen en constructie; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van het koetshuis met de overige onderdelen van de buitenplaats, het huis en de aanleg in het bijzonder; - vanwege de ligging van het koetshuis aan een voorplein in de nabijheid van, en verbonden met het huis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526476
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Menthenberg: koetshuis in Arnhem

De Menthenberg: huis

Kemperbergerweg 15
Arnhem
Onderdeel 1 Omschrijving HUIS als hoofdonderdeel van de historische buitenplaats "de Menthenberg" centraal gelegen op het terrein. Het huid..

De Menthenberg: historisch aanleg

Kemperbergerweg 15
Arnhem
Omschrijving onderdeel 2. HISTORISCHE AANLEG als onderdeel van de historische buitenplaats "de Menthenberg" bestaande uit een tuin-, parkaa..

De Menthenberg: toegangshek

Kemperbergerweg 15
Arnhem
Omschrijving onderdeel 4. TOEGANGSHEK als onderdeel van de historische buitenplaats "de Menthenberg" gesitueerd aan de oostzijde aan de Kem..

De Menthenberg: kas met pitkas en vier koude bakken

Kemperbergerweg 15
Arnhem
Omschrijving onderdeel 5. KAS met PITKAS (XIXB) en vier KOUDE BAKKEN (XXa) als onderdeel van de historische buitenplaats "de Menthenberg" g..

De Menthenberg: tuinsieraden

Kemperbergerweg 15
Arnhem
Omschrijving onderdeel 6. TUINSIERADEN (XVIII?) als onderdeel van de historische buitenplaats "de Menthenberg": a. ZONNEWIJZER gesitueerd a..

Kaart & Routeplanner