Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Half vrijstaande dubbel woonhuis onder schilddak, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant in Oirschot

Woonhuis

Nieuwstraat 13
5688BD Oirschot
Noord Brabant


Beschrijving van Half vrijstaande dubbel woonhuis onder schilddak, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant

Inleiding Halfvrijstaand dubbel WOONHUIS onder schilddak, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, daterend uit XVIII-XIXA. Het pand staat in de verstedelijkte dorpskern van Oirschot en ligt met de nok evenwijdig aan de straat. Het pand markeert een fase in de geschiedenis van het wonen, omdat het niet meer verbonden is met een bedrijfsgedeelte, uit twee bouwlagen bestaat en als dubbel woonhuis is uitgevoerd. Daarmee is het tevens een uitdrukking van het verstedelijkingsproces van de Oirschotse dorpskern. Omschrijving Het tweelaagse dorpswoonhuis heeft een rechthoekige plattegrond. Het heeft een geheel gepleisterde voorgevel en een uit paarsbruine handgevormde baksteen in kruisverband opgetrokken linker zijgevel. De rechter zijgevel is grotendeels aan het oog onttrokken, doordat deze grenst aan het buurpand. De achtergevel gaat schuil achter een eenlaagse aanbouw onder laag afhangend lessenaarsdak over de gehele lengte. Haaks daarop een nieuwe vleugel. Het hoge schilddak is gedekt met rode en gesmoorde Hollandse dakpannen met dito vorstpannen op nok en hoekkepers. Rechts op de nok een gemetselde schoorsteen. De voorgevel heeft rechts uit het midden een gemetselde stoep met voordeur met tweeruits bovenlicht en geprofileerde bovenkalf. Aan weerszijden twee vensters met zesruits schuiframen en dubbele luiken. Lekdorpels. Hierboven op de verdieping drie kleine vensters met kruisroedenramen en dubbele opgeklampte luiken. Onregelmatig geplaatste staafankers van ongelijke lengte. Het pand is in XIXA naar links met twee travee├źn uitgebreid. In deze uitbreiding een gemetselde stoep en voordeur met iets hoger bovenlicht en geprofileerd bovenkalf. Links een even hoog venster met zesruits schuifraam en dubbele luiken met sluitstang. Lekdorpel. Op de verdieping een venster met kruisroedenraam. Het geheel is gevat onder een eenvoudige smalle houten kroonlijst met geprofileerde bakgoot. De linker zijgevel is geheel blind. Staafankers. De achtergevel is geheel vernieuwd. De kozijnen zijn beige, de ramen wit en de deur en luiken standgroen geschilderd. Inwendig is de oorspronkelijke indeling grotendeels bewaard gebleven. Waardering Het dorpswoonhuis uit XVIII-XIXA is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een tweelaags dubbel dorpswoonhuis dat door zijn aard en verschijningsvorm het verstedelijkingsproces van de Oirschotse dorpskern documenteert. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens de in- en uitwendig gaaf bewaardgebleven hoofdstructuur en onderdelen van het interieur, de harmonische verhoudingen en ambachtelijk toegepaste traditionele bouwmaterialen. Het pand heeft ensemblewaarde door zijn situering in het beschermde dorpsgezicht Oirschot en is straatbeeldbepalend. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526465
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Half vrijstaande dubbel woonhuis onder schilddak, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant in Oirschot

Huis met grijsgepleisterde topgevel, achterkant tegen torenstraat 8 aangebouwd

Nieuwstraat 7
Oirschot
Huis met grijsgepleisterde topgevel, achterkant tegen Torenstraat 8 aangebouwd.

Woonhuis van twee verdiepingen met hoog zadeldak tussen in- en uitgezwenkte topgevels

Torenstraat 8
Oirschot
Woonhuis van twee verdiepingen met hoog zadeldak tussen in- en uitgezwenkte topgevels. Op de hoek van de Kerkstraat, waarin 5 genummerd. Teg..

Groot herenhuis met hardstenen waterlijsten

Nieuwstraat 17
Oirschot
Groot herenhuis uit omstreeks 1840, met hardstenen waterlijsten en ingangspartij, parterre gebosseerd, verdieping gladgepleisterd. Daarnaast..

Woonhuis

Nieuwstraat 3
Oirschot
Inleiding Aan de westelijke zijde van de Nieuwstraat staat, met de rooilijn direct aan de straat, een eenvoudig vrijstaand WOONHUIS in amba..

Vrijstaande woning onder schilddak, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant

Nieuwstraat 6
Oirschot
Inleiding Vrijstaand WOONHUIS onder schilddak, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, daterend uit XVII-XIXA. Het pand staat..

Kaart & Routeplanner

Route naar Half vrijstaande dubbel woonhuis onder schilddak, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant in Oirschot

Foto's (1)