Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vlaamse schuur in Den Hout

Boerderij

Achterstraat 1
4911AX Den Hout (gemeente Oosterhout)
Noord Brabant

Bouwjaar: eerste helft 19e eeuw


Beschrijving van Vlaamse schuur

Inleiding VLAAMSE SCHUUR uit XIXA in ambachtelijk-traditionele stijl met streekeigen kenmerken. De Vlaamse schuur is, vrijwel onveranderd, in gebruik als garage. Omschrijving Evenwijdig aan een uit gele IJsselsteen opgetrokken langgevelboerderij uit XIXA staat, haaks op de weg, een Vlaamse schuur met drie eiken ankerbalkgebinten, die aan één zijde opgelegd en aan de andere zijde overstekend zijn. Op de tussenbalk nieuwe driehoeksspanten met spruitbalk. Langsdeel. Ter plaatse van de deeldeuren aan de straatzijde is het rieten schilddak opgelicht. De tegenovergelegen achtergevel is van baksteen. In de gepotdekselde en geteerde wanden bevinden zich ventilatieopeningen met houten schuiven. Waardering De Vlaamse schuur naast een voormalige langgevelboerderij uit XIXA is van algemeen belang. Hij heeft cultuurhistorische waarde als onderdeel van de verspreide dorpsbebouwing van Den Hout en als vertegenwoordiger van het regionaal gebruikelijke type van Vlaamse schuur, behorend bij een langgevelboerderij. De schuur heeft architectuurhistorische waarde vanwege het traditionele materiaalgebruik en de harmonische verhoudingen. Vanwege de bijzondere constructiewijze en de toegepaste materialen is de schuur van belang voor de bouwhistorie. De schuur is straatbeeldbepalend en heeft in combinatie met de omringende boerderijen, schuren en houtopstanden ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526459
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vlaamse schuur in Den Hout

Kruisbeeld

-
Den Hout (Gemeente Oosterhout)
Inleiding. KRUISBEELD gesitueerd op de als dorpsgezicht beschermde Houtse Heuvel in de kern van Den Hout. Het object ligt direct aan de weg..

Corneliuskerk

Houtse Heuvel 12
Den Hout (Gemeente Oosterhout)
In 1877-1878 naar ontwerp van P. van Genk, in vroeg-gotische stijl gebouwde en in schoonwerk opgetrokken basilicale kerk op rechthoekige pla..

Heilig Hartbeeld

-
Den Hout (Gemeente Oosterhout)
Inleiding. STANDBEELD van het Heilig Hart van Jezus, gesitueerd aan de oostzijde van de als dorpsgezicht beschermde Houtse Heuvel in de ker..

Woonhuis

Houtse Heuvel 7
Den Hout (Gemeente Oosterhout)
Inleiding. Aan de zuidzijde van de als dorpsgezicht beschermde kern van Den Hout gelegen WOONHUIS uit 1905, gebouwd in opdracht van de wage..

De Hoop

Bergkorenmolen
Oosterhout
"De Hoop", ronde stenen bergkorenmolen.

Kaart & Routeplanner

Route naar Vlaamse schuur in Den Hout