Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kleine langgevel boerderij in Oirschot

Boerderij

Boterwijksestraat 3
5688HX Oirschot
Noord Brabant

Bouwjaar: eerste helft 19e eeuw


Beschrijving van Kleine langgevel boerderij

Inleiding Kleine LANGGEVELBOERDERIJ onder rieten zadeldak met wolfseinden, in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, daterend uit XIXA. De boerderij is sterk begroeid. Door haar bescheiden afmetingen documenteert ze het wonen en werken van de minder vermogende boerenbevolking. Omschrijving De eenlaagse boerderij die met de nok evenwijdig aan de straat ligt, is opgetrokken uit handgevormde baksteen en machinale steen in kruisverband. Het rieten zadeldak is afgewolfd. Op de nok van het dak op de overgang tussen woon- en bedrijfsgedeelte een gemetselde schoorsteen. De voorgevel uit machinale baksteen in kruisverband heeft rechts onder een iets opgelicht dak een woongedeelte met voordeur van kraaldelen met stootbord en laag 2-ruits bovenlicht. Aan weerszijden een venster met 6-ruits schuifraam, dubbele luiken uit kraaldelen en lekdorpel. Het bedrijfsgedeelte links heeft een 5-delig lunetvormig stalraam van ijzer met rollaag en een staldeur. Staafankers. De overige gevel en de korte linkergevel is aan het oog onttrokken door sterke begroeiing. De rechter zijgevel, opgetrokken uit handgevormde baksteen in kruisverband, is op een hooiluik op zolderniveau na geheel blind. De kozijnen zijn cremekleurig, de ramen wit en de deur heldergroen geschilderd. Inwendig is de oorspronkelijke indeling grotendeels bewaard gebleven. Waardering De kleine langgevelboerderij uit XIXA is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een streekeigen boerderijtype van bescheiden afmetingen. Daardoor documenteert het pand de woon- en werkomstandigheden van het minder vermogende deel van de boerenbevolking. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens de in- en uitwendig gaaf bewaard gebleven hoofdstructuur en onderdelen van het interieur, de harmonische verhoudingen en ambachtelijk toegepaste traditionele bouwmaterialen. De boerderij is straatbeeldbepalend. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526440
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kleine langgevel boerderij in Oirschot

Boerderij van het Noord-Brabantse langgeveltype

Fluterd 1
Oirschot
BOERDERIJ van het Noord-Brabantse langgeveltype.

Boerderij van het Noord-Brabants langgeveltype met Vlaamse schuur

Boterwijksestraat 10
Oirschot
Boerderij van het Noord-Brabants langgeveltype met Vlaamse schuur.

Boerderij van het Noord-Brabantse langgeveltype

Boterwijksestraat 20
Oirschot
Boerderij van het Noord-Brabantse langgeveltype. Jaarankers 1840.

Graf A.de Laat

-
Oirschot
Inleiding Aan de westelijke zijde van de overigens niet beschermde R.K. begraafplaats te Oirschot staat het GRAFTEKEN van A. de Laat, uit o..

Graf J.A.Gulje

-
Oirschot
Inleiding Aan de westelijke zijde van de poort van de overigens niet beschermde R.K. begraafplaats van Oirschot staat het GRAFTEKEN van J.A..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kleine langgevel boerderij in Oirschot