Meer dan 63.000 rijksmonumenten


"Het Schol": boerderij met schuur in Wilp

Boerderij

Het Wildezand 5
7384CB Wilp (gemeente Voorst)
Gelderland


Beschrijving van "Het Schol": boerderij met schuur

Omschrijving onderdeel 6: BOERDERIJ met SCHUUR gebouwd als onderdeel van de historische buitenplaats "Het Schol" gelegen ten zuidwesten van het hoofdgebouw. De boerderij met rechthoekige plattegrond is van het type hallehuis bestaande uit een bouwlaag afgesloten door een afgewolfd zadeldak. In de voorgevel bevindt zich een geklampte deur met drie-ruits bovenlicht met links van de deur een vierruits schuifraam (oorspronkelijk), met rechts van de deur twee negen-ruits schuiframen (dubbel glas). De vensters worden aan weerszijden geflankeerd door luiken. Onder het wolfseind bevindt zich een klein geklampt luik. In de zijgevels bevindt zich een aantal geklampte staldeuren en spinnekopvensters. In de achtergevel bevinden zich de deeldeuren aan weerszijden geflankeerd door een rondvenster met diagonale roedenverdeling. De boerderij heeft zijn oorspronkelijke agrarische functie verloren, derhalve is glas geplaatst in de staldeuropeningen, een aantal dakramen aangebracht en een tweede schoorsteen geplaatst. In het interieur is de oorspronkelijke plattegrond grotendeels nog herkenbaar aan de aanwezigheid van de brandmuur als scheiding tussen voor- en achterhuis en de hoger gelegen vloer van de opkamer met kelder. In het interieur bevindt zich tevens een aantal oorspronkelijke interieuronderdelen zoals bijvoorbeeld een balkenplafond, ankerbalkgebinten, hilde, deuromlijstingen en schoorsteenmantel. De schuur met rechthoekige plattegrond bestaat uit een bouwlaag afgesloten door een zadeldak gedekt met gesmoorde muldenpannen. In de gevels met trasraam en rollaag bevinden zich rechtgesloten deuropeningen aan de bovenzijde afgesloten door een betonnen latei met geklampte kraalschroten deuren en gietijzeren zesruits ramen. De rechterzijgevel is opgetrokken in een nieuwe steen, de voorgevel is gewijzigd, de achtergevel (nieuwe deuren) en linkerzijgevel zijn grotendeels oorspronkelijk. Op het erf staan nog enkele fruitbomen als restant van een voormalige bongerd. Waardering: De BOERDERIJ met SCHUUR is van algemeen architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang * Vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie die de boerderij van oudsher heeft gehad met de buitenplaats * Gelegen in de nabijheid ten zuidwesten van het hoofdgebouw * Vanwege de herkenbare verschijningsvom van een boerenerf met boerderij en schuur, de toegepaste materialen en constructie (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526402
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van "Het Schol": boerderij met schuur in Wilp

"Het Schol"

Wilpsedijk 10
Wilp (Gemeente Voorst)
Omschrijving onderdeel 1: HUIS gebouwd als onderdeel van de historische buitenplaats "Het Schol" in 1851, naar ontwerp van ene M. van Hart..

Parkaanleg

Wilpsedijk 10
Wilp (Gemeente Voorst)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, tussen 1845 en 1849 in landschapsstijl aangelegd als onderdeel van de historische buitenplaats "Het ..

"Het Schol": houten bakken

Wilpsedijk 10
Wilp (Gemeente Voorst)
Omschrijving onderdeel 5: KASSEN en BAKKEN (midden XIX), gebouwd als onderdeel van de historische buitenplaats "Het Schol" in moestuin: dr..

"Het Schol": tuinmanshuis

Wilpsedijk 8
Wilp (Gemeente Voorst)
Omschrijving onderdeel 3: TUINMANSHUIS, (XIXc) gebouwd als onderdeel van de historische buitenplaats "Het Schol" ten noordwesten van het h..

"Het Schol": houten huis

Wilpsedijk 6
Wilp (Gemeente Voorst)
Omschrijving onderdeel 4: HOUTEN HUIS (Xxa) gebouwd als onderdeel van de historische buitenplaats "Het Schol" aan de oprijlaan ten noordoo..

Kaart & Routeplanner

Route naar "Het Schol": boerderij met schuur in Wilp