Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Langgevelboerderij annex brouwerij in Leende

Boerderij

Zaalstraat 6
5595GH Leende (gemeente Heeze Leende)
Noord Brabant

Bouwjaar: 18e-19e eeuw


Beschrijving van Langgevelboerderij annex brouwerij

Inleiding LANGGEVELBOERDERIJ annex BROUWERIJ uit XVIII-XIXd, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Het pand ligt aan een driehoekig dorpspleintje tegenover een veelarmige linde. Omschrijving De eenlaagse langgevelboerderij van het dwarsdeeltype op rechthoekige plattegrond heeft een iets lagere haakse aanbouw. Het pand is opgetrokken uit handgevormde veldbrandsteen van verschillende formaten in wild verband. Het samengestelde rieten zadeldak met wolfseinde heeft brede stroken met rode Muldenpannen. Op de scheiding van woon- en bedrijfsgedeelte staat een gemetselde schoorsteen op de nok. De lange voorgevel is boven een gepleisterde plint vernieuwd in XIXd. Voordeur uit kraaldelen met ruitje en gedeeld bovenlicht onder segmentboog. Aan weerszijden een venster met schuifraam en gedeeld bovenlicht eveneens onder segmentboog. Ter hoogte van het bedrijfsgedeelte een staldeur in een grotere dichtgezette muuropening met onder de dakrand een eiken latei met ventilatiestrook. Voorts een tweeruits venstertje, een grote dubbele deeldeur tussen getoogde zesruits stalramen uit beton en een staldeur. De korte linker zijmuur uit veldbrandsteen vertoont de oudste sporen. Uiterst rechts een getralied keldervenster onder een halfcirkelvormige ontlastingsboog van koppen en een verdiepte boogtrommel. Daarboven een opkamervenster met houten kloosterkozijn, zesruits bovenlicht en luik met gesmeed leliegeheng daaronder. Rollagen boven en onder. In het midden een groot nieuw venster, links een zesruits draairaam met rollaag. Op zolderniveau twee vensters met kruisroedenraam. Het linker deel van de gevel is later verhoogd. Vlechtingen en staafankers. De korte rechter gevel die overgaat in de haakse aanbouw onder zadeldak met rode muldenpannen is rond 1950 geheel nieuw opgetrokken in machinale steen in kruisverband. Grote dubbele deur en grote schuifdeur, acht getoogde zesruits stalramen uit beton. Zijgevel met puntgevel van golfplaat en ventilatieopening. Inwendig is de oorspronkelijke indeling grotendeels bewaard gebleven. Ankerbalkgebint. Waardering De langgevelboerderij uit XVIII-XIXd is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een langgevelboerderij annex plattelandsbrouwerij. Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik alsmede vanwege onderdelen van het interieur. Het is straatbeeldbepalend. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526397
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Langgevelboerderij annex brouwerij in Leende

Boerderij van het Noordbrabants langgeveltype

Strijperstraat 44
Leende (Gemeente Heeze Leende)
Boerderij van het Noordbrabants langgeveltype. In de kopgevel een hart in grijze baksteen. Een kruiskozijn in de kopgevel.

Boerderij van het Noordbrabants langgeveltype

Strijperstraat 42
Leende (Gemeente Heeze Leende)
Boerderij van het Noordbrabants langgeveltype. In de langsgevel een hartvormige omtreklijn in grijze baksteen.

Boerderij van het Noordbrabants langgeveltype, versierd bovenlicht

Zaalstraat 1
Leende (Gemeente Heeze Leende)
Boerderij van het Noordbrabants langgeveltype, versierd bovenlicht.

Boerderij van het Noordbrabants langgeveltype

Strijperstraat 38
Leende (Gemeente Heeze Leende)
Boerderij van het Noordbrabants langgeveltype.

Boerderij van het Noordbrabants langgeveltype

Riesten 2
Leende (Gemeente Heeze Leende)
Boerderij van het Noordbrabants langgeveltype. Jaarankers 1818. (in de V.L. vermeld als C 27). Schuur met vakwerk en baksteenvulling.

Kaart & Routeplanner

Route naar Langgevelboerderij annex brouwerij in Leende

Foto's (1)