Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koepel van stoop in Woudenberg

Kasteel Buitenplaats

Zeisterweg 99
3931ME Woudenberg
Utrecht

Bouwjaar: 1837-1845


Beschrijving van Koepel van stoop

Omschrijving onderdeel 4 Ten noordwesten van het Berghuisje staat de zogenoemde KOEPEL VAN STOOP gebouwd in circa 1840 in neoclassicistische stijl door (tuin)architect J.D. Zocher jr. in opdracht van J.B. Stoop. De op ronde grondslag opgetrokken koepel bestaat uit een bakstenen gebouwtje waaromheen een colonnade van hardstenen zuilen is aangebracht, die een brede kroonlijst en het oorspronkelijk met leien gedekte koepeldak dragen; de zuilen zijn 17de-eeuws en door Zocher hoogstwaarschijnlijk hergebruikt (afkomstig van de in 1836 gesloopte Amsterdamse beurs gebouwd door Hendrick de Keyser). In het muurwerk van de koepel, dat is uitgevoerd in imitatie natuursteenblokken (pleister op baksteen), zijn grote dubbele tuindeuren aangebracht. De toegang is gevat in een zeer monumentale ingangspartij bestaande uit zware pijlers, gestapelde lijsten bekroond door een opengewerkte dakruiter van vier zuiltjes met afdakje. Rondom staat een ijzeren spijlenhekje. Vanaf de koepel liepen verschillende vergezichten ondermeer op de Piramide van Austerlitz, het Berghuisje en naar de Gelderse Vallei, die thans dichtgegroeid zijn. Waardering De KOEPEL VAN STOOP is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege het materiaalgebruik en architectonische vormgeving in neoclassicistische stijl; - vanwege de markante ligging op een heuvel in het landschap; - als voorbeeld uit het oeuvre van de architect J.D. Zocher jr.; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526393
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koepel van stoop in Woudenberg

Het Berghuisje: historische tuin- en parkaanleg

De Laagt 8
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 2 HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De 19de-eeuwse aanleg in 'Zwitserse' landschapsstijl is vermoedelijk van de hand..

Het Berghuisje: hoofdgebouw

De Laagt 8
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 1 HOOFDGEBOUW (Het Berghuisje). Aan de hoge zijde van de alpenweide ligt een oorspronkelijk verdiepingloos en één..

Het Berghuisje: garage

De Laagt 8
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 3 Naast het hoofdgebouw staat een GARAGE in de vorm van een schaapskooi uit circa 1924 wellicht ook door architect H..

Pyramide van Austerlitz

Zeisterweg 100
Woudenberg
Pyramide van Austerlitz, 1804 door Franse en Bataafse troepen ontworpen, 1894 stenen obelisk.

Boerderij "De Laagt": schuur

De Laagt 2
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 5 SCHUUR BIJ BOERDERIJ 'DE LAAGT'. Aan de oostzijde van de weide ligt boerderij 'De Laagt', die wegens verbouwingen..

Kaart & Routeplanner

Route naar Koepel van stoop in Woudenberg

Foto's (1)