Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij "De Laagt": schuur in Maarn

Kasteel Buitenplaats

De Laagt 2
3951KC Maarn (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: ca. 1890 1890 ca. 1890


Beschrijving van Boerderij "De Laagt": schuur

Omschrijving onderdeel 5 SCHUUR BIJ BOERDERIJ 'DE LAAGT'. Aan de oostzijde van de weide ligt boerderij 'De Laagt', die wegens verbouwingen niet beschermenswaardig is, met daarnaast een gaaf bewaard gebleven bakstenen schuur uit circa 1890 Zowel de boerderij als de schuur zijn inmiddels in eigendom afgescheiden van de buitenplaats. De schuur is gebouwd in eenvoudige chalet stijl. De bakstenen gevels zijn vrij plastisch vormgegeven met hoge verspringende plint en verdiept liggende vensters. De op T-vormige grondslag opgetrokken schuur bestaat uit twee bouwvolumes: een langwerpig bouwblok van één bouwlaag en een zolderverdieping onder een flauw hellend zadeldak met overstek gesteund door schoren en haaks daarop een rechthoekig verdiepingloos bouwblok eveneens onder een flauw hellend zadeldak. De frontgevel (west) heeft links een getoogde inrijdeur met daarboven de zolderverdieping, met vooruitspringend metselwerk, waarin twee afgeschuinde luiken (direct onder de daklijst) in op zijn genomen. De zuidgevel heeft twee dubbele rondboog inrijdeuren geflankeerd door verdiept liggende rondboogvensters en een rond topvenster. Waardering De SCHUUR BIJ BOERDERIJ 'DE LAAGT' is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving in chalet stijl, waarvan de schuur het meest gave voorbeeld is; - vanwege de beeldbepalende ligging en 'point de vue' in de tuinaanleg; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526390
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij "De Laagt": schuur in Maarn

Het Berghuisje: hoofdgebouw

De Laagt 8
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 1 HOOFDGEBOUW (Het Berghuisje). Aan de hoge zijde van de alpenweide ligt een oorspronkelijk verdiepingloos en één..

Het Berghuisje: garage

De Laagt 8
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 3 Naast het hoofdgebouw staat een GARAGE in de vorm van een schaapskooi uit circa 1924 wellicht ook door architect H..

De Viersprong: vrijstaand woonhuis

Zeisterweg 82
Woudenberg
Inleiding Vrijstaand WOONHUIS uit 1889-1894, evenwijdig aan de Zeisterweg gelegen en hoofdonderdeel van het complex De Viersprong. Omsch..

De Viersprong: koetshuis

Zeisterweg 84
Woudenberg
Inleiding KOETSHUIS aan de Doornseweg, gebouwd in 1894 en behorende bij het complex De Viersprong, uitgevoerd in een met het hoofdgebouw o..

Koepel van stoop

Zeisterweg 99
Woudenberg
Omschrijving onderdeel 4 Ten noordwesten van het Berghuisje staat de zogenoemde KOEPEL VAN STOOP gebouwd in circa 1840 in neoclassicistisc..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij "De Laagt": schuur in Maarn

Foto's (1)