Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Het Berghuisje: historische tuin- en parkaanleg in Maarn

Tuin Park Landgoed

De Laagt 8
3951KC Maarn (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 1837-1850
Architect: vermoedelijk J.D. Zocher jr


Beschrijving van Het Berghuisje: historische tuin- en parkaanleg

Omschrijving onderdeel 2 HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De 19de-eeuwse aanleg in 'Zwitserse' landschapsstijl is vermoedelijk van de hand van tuinarchitect J.D. Zocher jr. Gebruikmakend van het natuurlijke reliëf van het terrein is voor het huis een omlaag lopende glooiende weide gecreëerd (uit het bos gespaard) omsloten door coulissewanden van het omringende bos met vergezichten onder andere naar de Amerongse berg en als 'point de vue' de boerderij De Laagt. De weide is als 'alm' aangelegd en ingericht met clumbs van (rode) beuk. Doordat de boomgroepen en het omringende bos thans enigszins zijn uitgegroeid, zijn de zichtlijnen op De Laagt en in zuidoostwaartse richting niet meer duidelijk aanwezig. Oorspronkelijk liepen twee gebogen paden door de weide naar beneden, waarvan er één resteert. Op oude Topografische Militaire Kaarten is rondom de weide een lobvormig padenpatroon door het bos te zien, dat thans niet meer aanwezig is. Waardering De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de aanleg in landschapsstijl met weide en verschillende zichten, mogelijk naar ontwerp van J.D. Zocher jr.; - vanwege de weide die als alm is aangelegd en als zodanig is de aanleg een belangrijk voorbeeld van een in 'Zwitserse' stijl aangelegd buitenplaatspark uit de eerste helft van de 19de eeuw; - vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526388
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Het Berghuisje: historische tuin- en parkaanleg in Maarn

Koepel van stoop

Zeisterweg 99
Woudenberg
Omschrijving onderdeel 4 Ten noordwesten van het Berghuisje staat de zogenoemde KOEPEL VAN STOOP gebouwd in circa 1840 in neoclassicistisc..

Het Berghuisje: hoofdgebouw

De Laagt 8
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 1 HOOFDGEBOUW (Het Berghuisje). Aan de hoge zijde van de alpenweide ligt een oorspronkelijk verdiepingloos en één..

Het Berghuisje: garage

De Laagt 8
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 3 Naast het hoofdgebouw staat een GARAGE in de vorm van een schaapskooi uit circa 1924 wellicht ook door architect H..

Pyramide van Austerlitz

Zeisterweg 100
Woudenberg
Pyramide van Austerlitz, 1804 door Franse en Bataafse troepen ontworpen, 1894 stenen obelisk.

Boerderij "De Laagt": schuur

De Laagt 2
Maarn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 5 SCHUUR BIJ BOERDERIJ 'DE LAAGT'. Aan de oostzijde van de weide ligt boerderij 'De Laagt', die wegens verbouwingen..

Kaart & Routeplanner

Route naar Het Berghuisje: historische tuin- en parkaanleg in Maarn

Foto's (1)