Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pijnenburg, gemeente Zeist: tuinaanleg in Den Dolder

Tuin Park Landgoed

Soestdijkerweg 17
3734MG Den Dolder (gemeente Zeist)
Utrecht

Bouwjaar: ca. 1830
Architect: H. van Lunteren


Beschrijving van Pijnenburg, gemeente Zeist: tuinaanleg

Omschrijving van het onderdeel van het complex dat mede betrekking heeft op het gebied dat in de gemeente Zeist is gelegen: (bij Biltseweg 4; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.2) HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Pijnenburg. De deels in structuur en deels in detail gaaf bewaarde tuinaanleg in landschapsstijl werd rond 1830 naar het ontwerp van tuinarchitect H. van Lunteren gerealiseerd. De structuur van de aanleg wordt gedragen door de in curven verlopende paden en de slingerende serpentinevijver met diverse uitlopers die in verschillende fasen is aangelegd. Een groot en een klein eiland, waarop dichte jonge aanplant, maken deel uit van de aanleg. Het park wordt mede gebruikt voor bosbouw. Langs de westzijde van het park slingert zich een fraaie 19de-eeuwse beukenlaan. Vanaf de beukenlaan zijn verschillende zichten naar buiten toe geprojecteerd op het evenwijdig liggende weiland met coulissenwerking. Een belangrijke as is de diagonale zichtas over de waterpartij naar het huis. Enkele recent aangelegde rechte lanen doorkruisen de aanleg, waaronder een brede kastanjelaan lopende vanaf het huis in noordwestelijke richting door het midden van een ovaalvormig terrein dat diende als moestuin, maar nu in gebruik is voor bosbouw. Ten noordoosten van de oude moestuin ligt het pinetum (de voormalige rozentuin). In deze open aanleg staan enkele bijzondere oude solitairen uit ca. 1810 waaronder een ginkgo een rode eik en een kurkeik. Vanaf de ijskelder die aan de noordkant ligt is een doorzicht over de waterpartij. Ten noorden van het huis, waar het terrein taps toeloopt, ligt een grillig gevormde zogenaamde 'bestelkantoorvijver', die aan de noordzijde begrensd wordt door een glooiend parkgedeelte gestoffeerd met beuken. Over de vijver een zichtas naar het Jachthuys. De directe omgeving rondom het huis heeft een open karakter bestaande uit licht glooiende gazons die omgeven zijn door boomgroepen (coniferen). Vanaf de oprijlaan aan de Biltseweg een mooi zicht over de driehoekige vijver, die bij de aanleg van de Biltseweg in 1932 deze vorm heeft gekregen, naar het huis. Waardering HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG is van algemeen belang: - als representatief voorbeeld van een deels in structuur en deels in detail gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een parkaanleg in landschapsstijl van de hand van H. van Lunteren uit de eerste kwart van de 19de eeuw; - als voorbeeld van het werk van Van Lunteren; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526384
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pijnenburg, gemeente Zeist: tuinaanleg in Den Dolder

Prins Hendrikoord: hoofdgebouw

Soestdijkerweg 17
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 1 Vrijstaand LANDHUIS van drie bouwlagen op samengestelde plattegrond onder plat dak, gebouwd in 1872. Alle g..

Prins Hendrikoord: tuinmanswoning

Soestdijkerweg 17
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 2 Vrijstaande TUINMANSWONING van twee bouwlagen (hoofdvolume) en één bouwlaag (aanbouw linkerzijde) op sten..

Prins Hendrikoord: brug

Soestdijkerweg 17
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 3 Een rechts achter het landhuis gelegen BRUG met gietijzeren spijlenhek en houten vloer. Het hekwerk bestaat..

Prins Hendriksoord: landschapspark

Soestdijkerweg 15
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 4 LANDSCHAPSPARK van Prins Hendriksoord, waarvan de eigenlijke aanleg zich uitsluitend ten zuidwesten van het..

Prins Hendrikoord: bloementuin Vijverhof-Noord

Soestdijkerweg 15
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 5 De ten zuidoosten van het landhuis `De Vijverhof' gelegen nieuw-architectonische BLOEMENTUIN van D.F. Terst..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pijnenburg, gemeente Zeist: tuinaanleg in Den Dolder

Foto's (1)