Meer dan 63.000 rijksmonumenten


tuin park landgoed in Bunnik

Tuin Park Landgoed

Koningslaan 9
3981HD Bunnik
Utrecht

Bouwjaar: 1765-1775


Beschrijving van tuin park landgoed

Omschrijving Ten westen van het hoofdgebouw, ingebed in een opgeworpen heuvel, een gemetselde ronde IJSKELDER met de opening aan de bovenzijde. De ijskelder is bereikbaar via een zij-uitgang in de westgevel van het huis. De ijskelder wordt genoemd in de verkoopaankondiging uit 1810 en dateert zodoende vermoedelijk uit de bouwtijd van het huis, circa 1770. Waardering De IJSKELDER behorende tot de buitenplaats Oud Amelisweerd is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de zeldzaamheid; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526331
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van tuin park landgoed in Bunnik

Oud Amelisweerd

Koningslaan 9
Bunnik
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Oud-Amelisweerd). Op Oud Amelisweerd moet in ieder geval sinds 1537 een omgracht versterkt huis hebben gestaan. ..

Oud Amelisweerd

Koningslaan 9
Bunnik
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De tuin- en parkaanleg in zijn huidige aanzien is in grote lijnen omstreeks 1770 tot stand g..

tuin park landgoed

Koningslaan 9
Bunnik
Omschrijving De noordelijke toegangslaan in de as van het huis wordt over de voormalige slotgracht naar het voorplein geleid middels een ..

overig

Koningslaan 9
Bunnik
Omschrijving Het begin van de oprijlaan wordt aan de Koningslaan gemarkeerd door een stel hardstenen HEK- of SCHAMPPALEN op achthoekige pl..

kasteel buitenplaats

Koningslaan 11
Bunnik
Omschrijving KOETSHUIS. Het bouwhuis ten oosten van het hoofdgebouw dateert in zijn huidige vorm van omstreeks 1770. In de achtergevel wer..

Kaart & Routeplanner