Meer dan 63.000 rijksmonumenten


kasteel buitenplaats in Bunnik

Kasteel Buitenplaats

Koningslaan 11
3981HD Bunnik
Utrecht

Bouwjaar: 1765-1775


Beschrijving van kasteel buitenplaats

Omschrijving KOETSHUIS. Het bouwhuis ten oosten van het hoofdgebouw dateert in zijn huidige vorm van omstreeks 1770. In de achtergevel werden fragmenten van het muurwerk van een 16de-eeuwse voorganger opgenomen. Het relatief grote, rechthoekige bouwhuis werd opgetrokken uit rode baksteen en bestaat uit één bouwlaag en een kapverdieping onder een omlopend schilddak met zakgoot, dat gedekt wordt door gesmoorde Hollandse pannen. Het voormalig koetsgedeelte bevindt zich in het midden, het is aan de buitenkant herkenbaar aan een dubbele inrijdeur (voorzijde/west) en een tweetal gekoppelde dubbele inrijdeuren met meerruits bovenlicht (achterzijde/oost). Ten noorden van het koetsgedeelte de oorspronkelijke koetsierswoning. Deze is aan de voorpleinzijde toegankelijk via een eenvoudige toegangsdeur met bovenlicht. Rondom is de woning voorzien van grote schuifvensters, deels voorzien van empire- en deels van kleinere ruiten, met gepaneelde luiken aan weerszijden. Ten zuiden van het koetsgedeelte van oorsprong een aantal kleinere dienstwoningen. Aan de voorpleinzijde een toegangsdeur met meerruits bovenlicht en rechts een meerruits schuifvenster met gepaneelde luiken. In de zuidelijke eindgevel om en om tweemaal een toegangsdeur met meerruits bovenlicht en een hooggeplaatst vierkant meerruits venster. Aan de achterzijde (oost) een eenvoudige dubbele inrijdeur met smal meerruits bovenlicht. Waardering Het KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Oud Amelisweerd is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de kenmerkende ligging aan het voorplein; - vanwege het gaaf bewaarde exterieur; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526330
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van kasteel buitenplaats in Bunnik

Oud Amelisweerd

Koningslaan 9
Bunnik
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Oud-Amelisweerd). Op Oud Amelisweerd moet in ieder geval sinds 1537 een omgracht versterkt huis hebben gestaan. ..

Oud Amelisweerd

Koningslaan 9
Bunnik
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De tuin- en parkaanleg in zijn huidige aanzien is in grote lijnen omstreeks 1770 tot stand g..

tuin park landgoed

Koningslaan 9
Bunnik
Omschrijving Ten westen van het hoofdgebouw, ingebed in een opgeworpen heuvel, een gemetselde ronde IJSKELDER met de opening aan de boven..

tuin park landgoed

Koningslaan 9
Bunnik
Omschrijving De noordelijke toegangslaan in de as van het huis wordt over de voormalige slotgracht naar het voorplein geleid middels een ..

overig

Koningslaan 9
Bunnik
Omschrijving Het begin van de oprijlaan wordt aan de Koningslaan gemarkeerd door een stel hardstenen HEK- of SCHAMPPALEN op achthoekige pl..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)