Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Berkenrode: dubbele dienstwoningen en een poortje in Heemstede

Kasteel Buitenplaats

Herenweg 119
2105MG Heemstede
Noord Holland

Bouwjaar: 1780-1820


Beschrijving van Berkenrode: dubbele dienstwoningen en een poortje

Omschrijving onderdeel 12: Ensemble van twee DUBBELE DIENSTWONINGEN EN EEN POORTJE Ensemble van twee dubbele dienstwoningen verbonden door een poortje behorende bij het complex historische buitenplaats Berkenrode. De ten zuiden van het poortje gelegen dubbele woning bestaat uit twee bouwlagen gedekt door een met pannen gedekt schilddak boven de kroonlijst. Het gebouw is gepleisterd en heeft een symmetrische gevelindeling met grote en kleine vensters en twee maal twee gekoppelde ingangspartijen met bovenlicht. Wellicht is dit deel rond 1800 in oorsprong als koetshuis gebouwd. Later is het tot woningen verbouwd. De ten noorden van het poortje gelegen dubbele woning bestaat eveneens uit twee bouwlagen met een met pannen gedekt schilddak boven kroonlijst, maar is iets hoger dan de zuidelijke woning. Ook dit gebouw is gepleisterd, maar van een lagenpatroon voorzien. Voorts symmetrisch opgezette voorgevel met grote en kleinere vensters en twee enkele toegangen voorzien van een hoofdgestel. Op het dak twee dakkapellen. Deze dubbele dienstwoning lijkt ouder dan de zuidelijke en is vermoedelijk 18de-eeuws. Het rondboogpoortje bevindt zich in een hoog opgetrokken, gepleisterde muur tussen de twee woonhuizen in. Waardering Ensemble van twee dubbele dienstwoningen en poortje is van algemeen belang vanwege: - zijn functionele betekenis voor de buitenplaats; - zijn beeldbepalende ligging, mede in relatie tot de koepel, het hek en het hoofdhuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526325
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Slot Berkenrode 1628

Berkenrode was een heerlijkheid en gemeente in de buurt van Haarlem.

Door graaf Floris V werd Berkenrode op 5 december 1284 "In Sente Niclaisavont" beleend aan zijn knaap Jan van Haerlem. In eigendom van de ambachtsheren van Heemstede deed Jan van Heemstede in 1466 wegens acuut geldgebrek afstand van zijn bestuur op rechtspraak aan de toenmalige (vermogende) bezitter van het kasteel van Berkenrode: Gerrit van Berckenrode.

In 1573 is het slot bij het Beleg van Haarlem ten dele verwoest. In de nacht van 4 op 5 mei 1747 is het huis door onvoorzichtigheid van het personeel afgebrand nadat het met kaarsen en vetpotjes was geïllumineerd ter ere van de verheffing van Prins Willem IV tot erfstadhouder. De toenmalige eigenaar, Mattheus Lestevenon, was op zijn andere adres op de Haagse Lange Voorhout en liet het huis herbouwen, maar in 1797 werd het gesloopt door eigenaar Jan Pieter van Wickevoort Crommelin (1763-1837). Sinds deze Crommelin zijn vijf generaties van dit geslacht van patriciërs - ook bekend als paardenliefhebbers - aan Berkenrode verbonden geweest.

Berkenrode werd in 1954 eigendom van Ernst van Eeghen, nadat zijn tante Olga Ernestine Henriette van Eeghen (1889-1954), weduwe van Hendrik van Wickevoort Crommelin, kinderloos was overleden. Van Eeghen zou hiermee de 26e heer van Berkenrode worden.[1]

De gemeente zou in 1852 worden opgeheven. De gemeenteraad maakte daartegen bezwaar. Fusiepartner Heemstede had grote schulden die pas in 1856 afgelost zouden zijn. Pas op 8 september 1857 ging Berkenrode op in Heemstede.

Geboren

Berkenrode-overleg

In de jaren zeventig en 1980-1989|tachtig]] is op initiatief van Ernst van Eeghen het zogeheten 'Berkenrode-overleg' geboren, waarbij tijdens de Koude Oorlog op het gebied van oorlog en vrede, informeel overleg plaatsvond tussen Nederlandse zakenlieden en Russische deskundigen, waaronder maarschalk Semion Ivanov en generaal Radomir Bogdanov. Gesproken werd over de toen actuele kruisrakettenkwestie, alsmede over militaire en economische betrekkingen tussen Oost en West.

Oud Berkenrode

1rightarrow blue.svg Zie Oud-Berkenroede voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Berkenrode is eveneens de naam van de villa aan de Herenweg in Heemstede, die vanaf 1933 bewoond werd door de politicus Jan Bomans, de vader van de Nederlandse schrijver Godfried Bomans.

Bibliografie

  • De geschiedenis van de heerlijkheid Berkenrode; door G. van Duinen. Vereniging Oud-Heemstede-Bennebroek, 1957.
  • Heemstede Berkenrode Bennebroek, drie heerlijkheden in Zuid-Kennemerland; door Hans Krol e.a. (1992. Vereniging Oud-Heemstede-Bennebroek)
  • Berkenrode : Heerlijkheid Landgoed en Huis (Hans Krol en Ted van Turnhout. 2002, Nordex B.V., Heemstede, in eigen beheer)
  • Zaken doen; door Willem Oltmans. Hoofdstuk 1: Ernst H. van Eeghen, president van Eeghen & Co. Baarn, 1986, p. 13-52.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Berkenrode: dubbele dienstwoningen en een poortje in Heemstede

Berkenrode: enkele dienstwoning

Herenweg 117
Heemstede
Omschrijving onderdeel 13: Enkele DIENSTWONING Smal hoog woonhuis gebouwd in het derde kwart van de 19de eeuw, bestaande uit twee bouwlage..

Berkenrode: koepel direct ten zuiden van het toegangshek

Herenweg 127
Heemstede
Omschrijving onderdeel 10: KOEPEL Koepel behorende bij het complex historische buitenplaats Berkenrode. Direct ten zuiden naast het toegan..

Berkenrode: hoofdhuis

Herenweg 133
Heemstede
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDHUIS. Inleiding Hoofdhuis behorende bij het complex historische buitenplaats Berkenrode. In oorsprong was ..

Kennemeroord. Hek hardsteen pijlers en gesmeed hek

Herenweg 138
Heemstede
Kennemeroord. Hek hardsteen pijlers en gesmeed hek.

Welgelegen

Herenweg 142
Heemstede
"Welgelegen". PAND met gepleisterde lijstgevel, 18e eeuw, oude roedenverdeling vensters.

Kaart & Routeplanner

Route naar Berkenrode: dubbele dienstwoningen en een poortje in Heemstede

Foto's (3)