Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Berkenrode: koepel direct ten zuiden van het toegangshek in Heemstede

Kasteel Buitenplaats

Herenweg 127
2105MG Heemstede
Noord Holland

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Berkenrode: koepel direct ten zuiden van het toegangshek

Omschrijving onderdeel 10: KOEPEL Koepel behorende bij het complex historische buitenplaats Berkenrode. Direct ten zuiden naast het toegangshek gelegen 18de-eeuwse koepel. Het gepleisterde gebouwtje telt één bouwlaag en heeft een driezijdige uitbouw, met in elke zijde een zesruits schuifvenster. Daarboven een kroonlijst en een met pannen gedekt schilddak. Tegen de achterzijde bevindt zich een eveneens gepleisterde éénlaagse aanbouw. T.b.v. de straatverbreding is de koepel (XXB) enkele meters naar achteren geplaatst. Waardering De koepel is van algemeen belang vanwege: - zijn decoratieve en functionele betekenis voor de buitenplaats; - de beeldbepalende ligging in relatie tot het ensemble (hoofdhuis, hek en aanpalende bebouwing) aan de Herenweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526323
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Slot Berkenrode 1628

Berkenrode was een heerlijkheid en gemeente in de buurt van Haarlem.

Door graaf Floris V werd Berkenrode op 5 december 1284 "In Sente Niclaisavont" beleend aan zijn knaap Jan van Haerlem. In eigendom van de ambachtsheren van Heemstede deed Jan van Heemstede in 1466 wegens acuut geldgebrek afstand van zijn bestuur op rechtspraak aan de toenmalige (vermogende) bezitter van het kasteel van Berkenrode: Gerrit van Berckenrode.

In 1573 is het slot bij het Beleg van Haarlem ten dele verwoest. In de nacht van 4 op 5 mei 1747 is het huis door onvoorzichtigheid van het personeel afgebrand nadat het met kaarsen en vetpotjes was geïllumieerd ter ere van de verheffing van Prins Willem IV tot erfstadhouder. De toenmalige eigenaar, Mattheus Lestevenon, was op zijn andere adres op de Haagse Lange Voorhout en liet het huis herbouwen, maar het werd in 1797 weer gesloopt door eigenaar Jan Pieter van Wickevoort Crommelin (1763-1837). Sinds deze Crommelin zijn vijf generaties van dit geslacht van patriciërs - ook bekend als paardenliefhebbers - aan Berkenrode verbonden geweest.

Berkenrode werd in 1954 eigendom van Ernst van Eeghen, nadat zijn tante Olga Ernestine Henriette van Eeghen (1889-1954), weduwe van Hendrik van Wickevoort Crommelin, kinderloos was overleden. Van Eeghen zou hiermee de 26e heer van Berkenrode worden.[1]

De gemeente zou in 1852 worden opgeheven. De gemeenteraad maakte daartegen bezwaar. Fusiepartner Heemstede had grote schulden die pas in 1856 afgelost zouden zijn. Pas op 8 september 1857 ging Berkenrode op in Heemstede.

In Berkenrode is de in Frankrijk bekend geworden kunstschilder Christiaan van Pol in 1752 geboren. Voorts Hendrik van Wickevoort Crommelin op 17 september 1832, heer van Berkenrode, paardenfokker en -pikeur (overleden op 20 juni 1901 in Heemstede).

Berkenrode-overleg

In de jaren 70 en 80 van de 20e eeuw is op initiatief van Ernst van Eeghen het zogeheten 'Berkenrode-overleg' geboren, waarbij tijdens de Koude Oorlog op het gebied van oorlog en vrede, informeel overleg plaatsvond tussen Nederlandse zakenlieden en Russische deskundigen, waaronder maarschalk Semion Ivanov en generaal Radomir Bogdanov. Gesproken werd over de toen actuele kruisrakettenkwestie, alsmede over militaire en economische betrekkingen tussen Oost en West.

Oud Berkenrode

1rightarrow blue.svg Zie Oud-Berkenroede voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Berkenrode is eveneens de naam van de villa aan de Herenweg in Heemstede, die vanaf 1933 bewoond werd door de politicus Jan Bomans, de vader van de Nederlandse schrijver Godfried Bomans.

Bibliografie

  • De geschiedenis van de heerlijkheid Berkenrode; door G. van Duinen. Vereniging Oud-Heemstede-Bennebroek, 1957.
  • Heemstede Berkenrode Bennebroek, drie heerlijkheden in Zuid-Kennemerland; door Hans Krol e.a. (1992. Vereniging Oud-Heemstede-Bennebroek)
  • Berkenrode : Heerlijkheid Landgoed en Huis (Hans Krol en Ted van Turnhout. 2002, Nordex B.V., Heemstede, in eigen beheer)
  • Zaken doen; door Willem Oltmans. Hoofdstuk 1: Ernst H. van Eeghen, president van Eeghen & Co. Baarn, 1986, p. 13-52.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Berkenrode: koepel direct ten zuiden van het toegangshek in Heemstede

Berkenrode: dubbele dienstwoningen en een poortje

Herenweg 119
Heemstede
Omschrijving onderdeel 12: Ensemble van twee DUBBELE DIENSTWONINGEN EN EEN POORTJE Ensemble van twee dubbele dienstwoningen verbonden doo..

Berkenrode: enkele dienstwoning

Herenweg 117
Heemstede
Omschrijving onderdeel 13: Enkele DIENSTWONING Smal hoog woonhuis gebouwd in het derde kwart van de 19de eeuw, bestaande uit twee bouwlage..

Berkenrode: hoofdhuis

Herenweg 133
Heemstede
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDHUIS. Inleiding Hoofdhuis behorende bij het complex historische buitenplaats Berkenrode. In oorsprong was ..

Kennemeroord. Hek hardsteen pijlers en gesmeed hek

Herenweg 138
Heemstede
Kennemeroord. Hek hardsteen pijlers en gesmeed hek.

Welgelegen

Herenweg 142
Heemstede
"Welgelegen". PAND met gepleisterde lijstgevel, 18e eeuw, oude roedenverdeling vensters.

Kaart & Routeplanner

Route naar Berkenrode: koepel direct ten zuiden van het toegangshek in Heemstede

Foto's (5)