Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Berkenrode: badhuisje ten noorden van de oprijlaan in Heemstede

Kasteel Buitenplaats

Herenweg 131
2105MG Heemstede
Noord Holland

Bouwjaar: 1795-1800


Beschrijving van Berkenrode: badhuisje ten noorden van de oprijlaan

Omschrijving onderdeel 9: BADHUISJE Even ten noorden van de oprijlaan gelegen voormalig badhuisje, thans als stal in gebruik, op het complex historische buitenplaats Berkenrode. Bij de landschappelijke aanleg, na 1797, werd ter plaatse van de huidige vijver een ovale zwemkom gegraven, waarbij het badhuisje dienst deed als verkleedruimte. Het is een eenvoudig witgepleisterd gebouwtje met een lessenaarsdak. De zijde aan de kant van het water wordt geleed door lisenen, waarboven oorspronkelijk 18de-eeuwse borstbeelden van vrouwenfiguren. Deze zijn thans verdwenen. De vijver vertoont globaal nog de ovale vorm, tijdens baggerwerkzaamheden in het voorjaar van 1991 zijn gemetselde resten van het zwembad teruggevonden. Waardering Het badhuisje is van algemeen belang: - vanwege het architectuurhistorisch belang als zeldzaam voorbeeld van dit gebouwtype; - vanwege het tuinhistorisch belang vanwege zijn plaats in de aanleg in relatie tot de vijver (zwemkom) en de zichtas vanuit het hoofdhuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526322
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Slot Berkenrode 1628

Berkenrode was een heerlijkheid en gemeente in de buurt van Haarlem.

Door graaf Floris V werd Berkenrode op 5 december 1284 "In Sente Niclaisavont" beleend aan zijn knaap Jan van Haerlem. In eigendom van de ambachtsheren van Heemstede deed Jan van Heemstede in 1466 wegens acuut geldgebrek afstand van zijn bestuur op rechtspraak aan de toenmalige (vermogende) bezitter van het kasteel van Berkenrode: Gerrit van Berckenrode.

De gemeente zou in 1852 worden opgeheven. De gemeenteraad maakte daartegen bezwaar. Fusiepartner Heemstede had grote schulden die pas in 1856 afgelost zouden zijn. Pas op 8 september 1857 ging Berkenrode op in Heemstede.

Slot Berkenrode

In 1573 is het slot bij het Beleg van Haarlem ten dele verwoest. In de nacht van 4 op 5 mei 1747 is het huis door onvoorzichtigheid van het personeel afgebrand nadat het met kaarsen en vetpotjes was geïllumineerd ter ere van de verheffing van Prins Willem IV tot erfstadhouder. De toenmalige eigenaar, Mattheus Lestevenon, was op zijn andere adres op de Haagse Lange Voorhout en liet het huis herbouwen, maar in 1797 werd het gesloopt door eigenaar Jan Pieter van Wickevoort Crommelin (1763-1837).

Buitenplaats Berkenrode

Crommelin bouwde een nieuwe buitenplaats, nu een rijksmonument. Sinds deze Crommelin zijn vijf generaties van dit geslacht van patriciërs - ook bekend als paardenliefhebbers - aan Berkenrode verbonden geweest. Berkenrode werd in 1954 eigendom van Ernst van Eeghen, nadat zijn tante Olga Ernestine Henriette van Eeghen (1889-1954), weduwe van Hendrik van Wickevoort Crommelin, kinderloos was overleden. Van Eeghen zou hiermee de 26e heer van Berkenrode worden.[1]

Geboren

Berkenrode-overleg

In de jaren zeventig en tachtig werd op initiatief van Ernst van Eeghen het zogeheten 'Berkenrode-overleg' gehouden, waarbij tijdens de Koude Oorlog op het gebied van oorlog en vrede, informeel overleg plaatsvond tussen Nederlandse zakenlieden en Russische deskundigen, waaronder maarschalk Semion Ivanov en generaal Radomir Bogdanov. Gesproken werd over de toen actuele kruisrakettenkwestie, alsmede over militaire en economische betrekkingen tussen Oost en West.

Oud Berkenrode

1rightarrow blue.svg Zie Oud-Berkenroede voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Naar Berkenrode is eveneens de villa aan de Herenweg vernoemd. Deze werd vanaf 1933 bewoond door de politicus Jan Bomans, de vader van de Nederlandse schrijver Godfried Bomans.

Bibliografie

  • De geschiedenis van de heerlijkheid Berkenrode; door G. van Duinen. Vereniging Oud-Heemstede-Bennebroek, 1957.
  • Heemstede Berkenrode Bennebroek, drie heerlijkheden in Zuid-Kennemerland; door Hans Krol e.a. (1992. Vereniging Oud-Heemstede-Bennebroek)
  • Berkenrode : Heerlijkheid Landgoed en Huis (Hans Krol en Ted van Turnhout. 2002, Nordex B.V., Heemstede, in eigen beheer)
  • Zaken doen; door Willem Oltmans. Hoofdstuk 1: Ernst H. van Eeghen, president van Eeghen & Co. Baarn, 1986, p. 13-52.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Berkenrode: badhuisje ten noorden van de oprijlaan in Heemstede

Berkenrode: park- en tuinaanleg

Herenweg 131
Heemstede
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE PARK EN TUINAANLEG Historische park- en tuinaanleg bij het complex historische buitenplaats Berkenro..

Berkenrode: toegangshek

Herenweg 131
Heemstede
Omschrijving onderdeel 3: TOEGANGSHEK Toegangshek uit ca. 1800 van het complex historische buitenplaats Berkenrode bestaande uit twee geme..

Berkenrode: boogbrug

Herenweg 131
Heemstede
Omschrijving onderdeel 4: BOOGBRUG Boogbrug behorende bij het complex historische buitenplaats Berkenrode. Deze brug is herkenbaar op de o..

Berkenrode: beeldengroep

Herenweg 131
Heemstede
Omschrijving onderdeel 6: BEELDENGROEP Beeldengroep op het complex historische buitenplaats Berkenrode. Aan de zuidzijde van het tot villa..

Berkenrode: paardengraf

Herenweg 131
Heemstede
Omschrijving onderdeel 7:PAARDENGRAF Paardengrafteken op het complex historische buitenplaats Berkenrode. Ten westen van de weilanden loop..

Kaart & Routeplanner

Route naar Berkenrode: badhuisje ten noorden van de oprijlaan in Heemstede

Foto's (2)