Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Berkenrode: moestuin met tuinmuur en kas in Heemstede

Tuin Park Landgoed

Herenweg 129
2105MG Heemstede
Noord Holland

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Berkenrode: moestuin met tuinmuur en kas

Omschrijving onderdeel 5: ENSEMBLE VAN MOESTUIN MET TUINMUUR EN KAS Ten zuiden van de oprijlaan gelegen ensemble van een moestuin met tuinmuur en een kas, behorende bij het complex historische buitenplaats Berkenrode. De moestuin wordt nagenoeg geheel door waterlopen omgeven met een 18de-eeuwse tuinmuur langs de westzijde en een deel van de noordzijde. In zijn vorm, rechthoek, en ligging gaat deze plek terug op de 18de-eeuwse aanleg. De westelijke tuinmuur is een in westelijke richting, naar achter hellende tuinmuur. Ook de pijlers van de toegangspoort hellen over. Aan de achterzijde wordt de muur geleed door steunberen. De muur is deels vervallen. De noordelijke muur staat te lood en is hoger, maar loopt in oostelijke richting na een knik, lager af. Voor dit lagere deel staat een kleine gemetselde kas, van later datum, met een glazen lessenaarsdak. Waardering Het ensemble moestuin met tuinmuur en kas is van algemeen belang: - vanwege het tuinhistorisch belang vanwege zijn plaats in de aanleg, herinnerend aan de 18de-eeuwse formele aanleg; - vanwege zijn functionele betekenis voor de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526318
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Slot Berkenrode 1628

Berkenrode was een heerlijkheid en gemeente in de buurt van Haarlem.

Door graaf Floris V werd Berkenrode op 5 december 1284 "In Sente Niclaisavont" beleend aan zijn knaap Jan van Haerlem. In eigendom van de ambachtsheren van Heemstede deed Jan van Heemstede in 1466 wegens acuut geldgebrek afstand van zijn bestuur op rechtspraak aan de toenmalige (vermogende) bezitter van het kasteel van Berkenrode: Gerrit van Berckenrode.

In 1573 is het slot bij het Beleg van Haarlem ten dele verwoest. In de nacht van 4 op 5 mei 1747 is het huis door onvoorzichtigheid van het personeel afgebrand nadat het met kaarsen en vetpotjes was geïllumineerd ter ere van de verheffing van Prins Willem IV tot erfstadhouder. De toenmalige eigenaar, Mattheus Lestevenon, was op zijn andere adres op de Haagse Lange Voorhout en liet het huis herbouwen, maar in 1797 werd het gesloopt door eigenaar Jan Pieter van Wickevoort Crommelin (1763-1837). Sinds deze Crommelin zijn vijf generaties van dit geslacht van patriciërs - ook bekend als paardenliefhebbers - aan Berkenrode verbonden geweest.

Berkenrode werd in 1954 eigendom van Ernst van Eeghen, nadat zijn tante Olga Ernestine Henriette van Eeghen (1889-1954), weduwe van Hendrik van Wickevoort Crommelin, kinderloos was overleden. Van Eeghen zou hiermee de 26e heer van Berkenrode worden.[1]

De gemeente zou in 1852 worden opgeheven. De gemeenteraad maakte daartegen bezwaar. Fusiepartner Heemstede had grote schulden die pas in 1856 afgelost zouden zijn. Pas op 8 september 1857 ging Berkenrode op in Heemstede.

Geboren

Berkenrode-overleg

In de jaren zeventig en 1980-1989|tachtig]] is op initiatief van Ernst van Eeghen het zogeheten 'Berkenrode-overleg' geboren, waarbij tijdens de Koude Oorlog op het gebied van oorlog en vrede, informeel overleg plaatsvond tussen Nederlandse zakenlieden en Russische deskundigen, waaronder maarschalk Semion Ivanov en generaal Radomir Bogdanov. Gesproken werd over de toen actuele kruisrakettenkwestie, alsmede over militaire en economische betrekkingen tussen Oost en West.

Oud Berkenrode

1rightarrow blue.svg Zie Oud-Berkenroede voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Berkenrode is eveneens de naam van de villa aan de Herenweg in Heemstede, die vanaf 1933 bewoond werd door de politicus Jan Bomans, de vader van de Nederlandse schrijver Godfried Bomans.

Bibliografie

  • De geschiedenis van de heerlijkheid Berkenrode; door G. van Duinen. Vereniging Oud-Heemstede-Bennebroek, 1957.
  • Heemstede Berkenrode Bennebroek, drie heerlijkheden in Zuid-Kennemerland; door Hans Krol e.a. (1992. Vereniging Oud-Heemstede-Bennebroek)
  • Berkenrode : Heerlijkheid Landgoed en Huis (Hans Krol en Ted van Turnhout. 2002, Nordex B.V., Heemstede, in eigen beheer)
  • Zaken doen; door Willem Oltmans. Hoofdstuk 1: Ernst H. van Eeghen, president van Eeghen & Co. Baarn, 1986, p. 13-52.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Berkenrode: moestuin met tuinmuur en kas in Heemstede

Berkenrode: tuinderswoning

Herenweg 129
Heemstede
Omschrijving onderdeel 11: TUINDERSWONING Tuinderswoning behorende bij het complex historische buitenplaats Berkenrode even ten zuiden van..

Berkenrode: park- en tuinaanleg

Herenweg 131
Heemstede
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE PARK EN TUINAANLEG Historische park- en tuinaanleg bij het complex historische buitenplaats Berkenro..

Berkenrode: toegangshek

Herenweg 131
Heemstede
Omschrijving onderdeel 3: TOEGANGSHEK Toegangshek uit ca. 1800 van het complex historische buitenplaats Berkenrode bestaande uit twee geme..

Berkenrode: boogbrug

Herenweg 131
Heemstede
Omschrijving onderdeel 4: BOOGBRUG Boogbrug behorende bij het complex historische buitenplaats Berkenrode. Deze brug is herkenbaar op de o..

Berkenrode: beeldengroep

Herenweg 131
Heemstede
Omschrijving onderdeel 6: BEELDENGROEP Beeldengroep op het complex historische buitenplaats Berkenrode. Aan de zuidzijde van het tot villa..

Kaart & Routeplanner

Route naar Berkenrode: moestuin met tuinmuur en kas in Heemstede

Foto's (7)