Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Berkenrode: park- en tuinaanleg in Heemstede

Tuin Park Landgoed

Herenweg 131
2105MG Heemstede
Noord Holland

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Berkenrode: park- en tuinaanleg

Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE PARK EN TUINAANLEG Historische park- en tuinaanleg bij het complex historische buitenplaats Berkenrode. De huidige landschappelijke aanleg is tot stand gekomen nadat Jan Pieter van Wickevoort Crommelin in 1797 eigenaar van Berkenrode werd. Hij liet terstond het oude huis Berkenrode afbreken en betrok het voormalige buiten Westerduin als nieuw hoofdhuis van Berkenrode. Aangenomen mag worden dat vrijwel direct hierna tevens begonnen is met de transformatie van de tuin. Dit betekende behalve een wijziging in de stijl tevens een wijziging in oriëntatie vanuit het midden van de aanleg langs een centrale as, naar het nieuwe hoofdhuis in de noordoosthoek, waarbij een nieuwe zichtas vanuit deze hoek het park in ontstond. De ontwerper van deze aanleg is niet bekend, wel is deze d.m.v. een kaart uit 1847 goed gedocumenteerd. Belangrijke elementen in deze nieuwe aanleg zijn de gebogen oprijlaan, het tot landschappelijke vorm getransformeerde weiland aan de noordoostzijde, de tot een grote vijverpartij vergraven slotgracht met omliggende waterlopen en het daarachter langs de Leidsevaart aangelegde bos met slingerpaden. Binnen deze vernieuwde aanleg zijn nog belangrijke restanten van de formele toestand van omstreeks 1700 goed herkenbaar: de vergraven en vergrote, centrale slotgracht, die met een slingerende arm in zuidwestelijke richting uitkomt op een voormalig dwarskanaal, de rechthoekige waterlopen om de moestuin en de zuidelijke weilanden, deze weilanden en de moestuin met de muren zelf, een deel van de voormalige rechte, centrale toegangslaan met een rij eiken en de erop aansluitende brug en het getransformeerde weiland aan de noordzijde. Ook een deel van de bebouwing, zoals het v.m. koetshuis, de koepel en de dubbele dienstwoningen aan de Herenstraat gaan terug op de 18de-eeuwse situatie. Waardering De historische park- en tuinaanleg is van algemeen belang vanwege: - het tuinhistorisch belang als voorbeeld van een vroeg landschappelijke aanleg; - het tuinhistorisch belang vanwege het behoud en de herkenbaarheid van 18de-eeuwse formele elementen in de landschappelijke aanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526315
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Slot Berkenrode 1628

Berkenrode was een heerlijkheid en gemeente in de buurt van Haarlem.

Door graaf Floris V werd Berkenrode op 5 december 1284 "In Sente Niclaisavont" beleend aan zijn knaap Jan van Haerlem. In eigendom van de ambachtsheren van Heemstede deed Jan van Heemstede in 1466 wegens acuut geldgebrek afstand van zijn bestuur op rechtspraak aan de toenmalige (vermogende) bezitter van het kasteel van Berkenrode: Gerrit van Berckenrode.

De gemeente zou in 1852 worden opgeheven. De gemeenteraad maakte daartegen bezwaar. Fusiepartner Heemstede had grote schulden die pas in 1856 afgelost zouden zijn. Pas op 8 september 1857 ging Berkenrode op in Heemstede.

Slot Berkenrode

In 1573 is het slot bij het Beleg van Haarlem ten dele verwoest. In de nacht van 4 op 5 mei 1747 is het huis door onvoorzichtigheid van het personeel afgebrand nadat het met kaarsen en vetpotjes was geïllumineerd ter ere van de verheffing van Prins Willem IV tot erfstadhouder. De toenmalige eigenaar, Mattheus Lestevenon, was op zijn andere adres op de Haagse Lange Voorhout en liet het huis herbouwen, maar in 1797 werd het gesloopt door eigenaar Jan Pieter van Wickevoort Crommelin (1763-1837).

Buitenplaats Berkenrode

Crommelin bouwde een nieuwe buitenplaats, nu een rijksmonument. Sinds deze Crommelin zijn vijf generaties van dit geslacht van patriciërs - ook bekend als paardenliefhebbers - aan Berkenrode verbonden geweest. Berkenrode werd in 1954 eigendom van Ernst van Eeghen, nadat zijn tante Olga Ernestine Henriette van Eeghen (1889-1954), weduwe van Hendrik van Wickevoort Crommelin, kinderloos was overleden. Van Eeghen zou hiermee de 26e heer van Berkenrode worden.[1]

Geboren

Berkenrode-overleg

In de jaren zeventig en tachtig werd op initiatief van Ernst van Eeghen het zogeheten 'Berkenrode-overleg' gehouden, waarbij tijdens de Koude Oorlog op het gebied van oorlog en vrede, informeel overleg plaatsvond tussen Nederlandse zakenlieden en Russische deskundigen, waaronder maarschalk Semion Ivanov en generaal Radomir Bogdanov. Gesproken werd over de toen actuele kruisrakettenkwestie, alsmede over militaire en economische betrekkingen tussen Oost en West.

Oud Berkenrode

1rightarrow blue.svg Zie Oud-Berkenroede voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Naar Berkenrode is eveneens de villa aan de Herenweg vernoemd. Deze werd vanaf 1933 bewoond door de politicus Jan Bomans, de vader van de Nederlandse schrijver Godfried Bomans.

Bibliografie

  • De geschiedenis van de heerlijkheid Berkenrode; door G. van Duinen. Vereniging Oud-Heemstede-Bennebroek, 1957.
  • Heemstede Berkenrode Bennebroek, drie heerlijkheden in Zuid-Kennemerland; door Hans Krol e.a. (1992. Vereniging Oud-Heemstede-Bennebroek)
  • Berkenrode : Heerlijkheid Landgoed en Huis (Hans Krol en Ted van Turnhout. 2002, Nordex B.V., Heemstede, in eigen beheer)
  • Zaken doen; door Willem Oltmans. Hoofdstuk 1: Ernst H. van Eeghen, president van Eeghen & Co. Baarn, 1986, p. 13-52.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Berkenrode: park- en tuinaanleg in Heemstede

Berkenrode: toegangshek

Herenweg 131
Heemstede
Omschrijving onderdeel 3: TOEGANGSHEK Toegangshek uit ca. 1800 van het complex historische buitenplaats Berkenrode bestaande uit twee geme..

Berkenrode: boogbrug

Herenweg 131
Heemstede
Omschrijving onderdeel 4: BOOGBRUG Boogbrug behorende bij het complex historische buitenplaats Berkenrode. Deze brug is herkenbaar op de o..

Berkenrode: beeldengroep

Herenweg 131
Heemstede
Omschrijving onderdeel 6: BEELDENGROEP Beeldengroep op het complex historische buitenplaats Berkenrode. Aan de zuidzijde van het tot villa..

Berkenrode: paardengraf

Herenweg 131
Heemstede
Omschrijving onderdeel 7:PAARDENGRAF Paardengrafteken op het complex historische buitenplaats Berkenrode. Ten westen van de weilanden loop..

Berkenrode: koetshuis

Herenweg 131
Heemstede
Omschrijving onderdeel 8: KOETSHUIS Voormalig koetshuis op het complex historische buitenplaats Berkenrode. Op de kaart van de parkaanleg ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)