De Horte: boerderij het "'t Witte Huis" in Dalfsen

Poppenallee 39
7722KW Dalfsen

Beschrijving van De Horte: boerderij het "'t Witte Huis"

Omschrijving onderdeel 6: WITTE HUIS. In de middenlaan (laan naar Wijthmen), ter hoogte van de eerste haakse bocht in de oprijlaan ligt een huisje uit 1905 gebouwd als biljartkamer en sinds 1945 in gebruik als woning. Het wit geverfde bakstenen gebouwtje op rechthoekige plattegrond bestaat uit één bouwlaag onder flauw hellend, overstekend zadeldak met grijze pannen; meerruits vensters met onderluiken; lichtgetoogde nissen boven de ramen; daarboven muurankers. Het Witte Huis heeft betekenis als folly en point-de-vue in de middenlaan. In het interieur is een deel van de betimmering uit de bouwtijd. Waardering Het WITTE HUIS, behorend tot de historische buitenplaats De Horte, is van algemeen belang: - wegens de ouderdom; - wegens de bijzondere oorspronkelijke functie en de daarmee gepaard gaande architectuur; - als follie en point-de-vue en derhalve wezenlijk onderdeel in de aanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)